Mistrzowska kolacja w gościnnych progach Dworzyska

Mistrzowska kolacja w gościnnych progach Dworzyska

24 listopada restauracja Babinicz w kompleksie Dworzysko, wypełniła się po brzegi. I mimo, że na co dzień ludzi tu nie brakuje, to akurat tego dnia wszyscy przybyli na wyjątkowe wydarzenie - piątą już Kolację Mistrzów w Dworzysku. Podobnie jak pozostałe cztery kolacje tak i ta cieszyła się ogromnym zainteresowaniem.

Dziewięciu wyjątkowych szefów kuchni przygotowało siedem mistrzowskich dań. Na co dzień każdy z nich zarządza  kuchnią innej restauracji. Tego dnia wszyscy przyjechali na zaproszenie szefa kuchni - Wojciecha Harapkiewicza, żeby zaprezentować swoje umiejętności przed ponad 140 przybyłymi gośćmi.   

Patryk Dziamski, na co dzień właściciel i szef kuchni Restauracji Aroma by Patryk Dziamski w podpoznańskiej Rokietnicy rozpoczął tę kulinarną podróż od jesiotra. Kolejne danie zaserwował gospodarz - Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Babinicz, który postanowił odczarować karpia, kojarzonego tylko i wyłącznie ze świątecznym stołem. Karp w towarzystwie skorzonery,  pigwy oraz sosu na bazie piwa, przekonał gości, że warto sięgać po niego nie tylko od święta. Duet, Paweł Serafin oraz Artur Bodziachowski, przygotowali mini burgery - z sarną, wołowiną oraz kaczką, a Grzegorz Labuda Szef Kuchni i Właściciel Restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku wraz z Philippe Abrahamem, szefem kuchni restauracji Petit Paris w Sopocie, zaserwowali polędwiczki z dorsza na puree z pietruszki i wanilii. Szef Kuchni w Resort Bukovina - Sylwester Lis, postawił na jagnięcinę oraz moskole. Marcin Popielarz, Szef Kuchni Restauracji Biały Królik Restaurant w Gdyni wybrał raczej niedoceniane smaki i podał ogony wołowe z emulsją z pieczonych ziemniaków. Zwieńczeniem wieczoru był deser w wykonaniu Michała Doroszkiewicz, mistrza świata i polski młodych cukierników właściciela doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa Pastry Lab.

Edycja ta była wyjątkowa, bowiem Wojciech Harapkiewicz wraz z właścicielem Dworzyska -  Ryszardem Tomaszewskim odebrali rekomendacje Slow Food Polska dla restauracji Babinicz, dołączając tym samym do elitarnego grona lokali oznaczonych znakiem Ślimaka. Przypomnijmy, że Slow Food to filozofia promująca wykorzystywanie przez kucharzy nisko przetworzonej żywności od lokalnych dostawców, a rekomendacje otrzymują tylko te lokale, które wpisują się w te filozofię.

Każda z pięciu Kolacji Mistrzów w Dworzysku, to inni szefowie kuchni, nie możemy doczekać się więc kolejnej szóstej edycji żeby poznać nazwiska szefów kuchni, którzy zaprezentują swój kunszt w gościnnych progach Dworzyska.