Mistrzyni polskiej sceny kawy będzie na GASTROTARGACH SMAKKi

Mistrzyni polskiej sceny kawy będzie na GASTROTARGACH SMAKKi

Mamy dobre wiadomości. Podczas wydarzenia Gastrotargi Smakki obecna będzie Agnieszka Rojewska, która jest  jedną z trzech osób na całej kuli ziemskiej, która ma dwa tytuły mistrzowskie w dwóch różnych kawowych kategoriach. Już w marcu mistrzyni spotka się z uczestnikami targów w Centrum EXPO XXI w Warszawie, gdzie okazji, by osobiście ją poznać będzie kilka.

Agnieszka Rojewska to nie tylko niezwykle zdolna baristka, ale i jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich ambasadorek w świecie kawy. Początki historii mistrzyni sięgają 2008 roku, kiedy rozpoczęła pracę w kawiarni coffeheaven #134 w Poznaniu. Co ciekawe, na pierwsze zawody - wewnętrzne eliminacje do Mistrzostw Polski w 2008 roku - zapisała ją trenerka, ale nie poinformowała ją o tym wcześniej.

- Było to "popchnięcie" w kierunku, do którego nie byłam przekonana. Czasem jednak potrzeba, żeby ktoś za nas podjął decyzję - wspomina Agnieszka Rojewska.

Pierwsze korki do mistrzostw

Pierwszy sukces to zdobycie III miejsca w Mistrzostwach Polski Latte art w 2011 roku, które było dla niej samej dużym zaskoczeniem, kolejne były już bardziej wypracowane. W 2014 została Mistrzynią Polski w Latte art, a w 2018 Mistrzynią Świata Baristów na zawodach w Amsterdamie. Z kolei w tym roku zdobyła pierwsze miejsce w Mistrzostwach Świata Coffee in Good Spirits (CIGS) w Mediolanie organizowanych przez World Coffee Championship. Dodać należy, że przygotowania do CIGS, które sprawdzają wiedzę i umiejętności z dziedziny parzenia kawy i miksologii, trwały dwa miesiące.

- Mistrzostwa świata to dobre miejsce, żeby promować lokalne smaki i produkty. Moje autorskie propozycje zawierały składniki, takie jak grzane wino i żubrówka, by podkreślić to, co popularne i charakterystyczne w Polsce - mówi ekspertka.

Agnieszkę na zawodowej scenie wyróżniają swoboda, uśmiech i dobry kontakt z publicznością, choć podobno strach bywa paraliżujący. W takich sytuacjach pomaga też dobre przygotowanie. - Głowa wtedy nie musi myśleć i analizować, ciało po prostu odtwarza wyćwiczony wcześniej występ - opowiada.

Dodać trzeba, że osiągnięć krajowych i międzynarodowych jest jeszcze 13. W tym przypadku, bez dwóch zdań, praktyka czyni mistrzem.

Jak podkreśla Agnieszka, zwycięstwo w mistrzostwach świata to uczucie nie do opisania, a korzyści z udziału w profesjonalnych zawodach są liczne.

- Dzięki uczestnictwu w imprezach organizowanych przez SCA dużo łatwiej polskim baristom i firmom otrzymać dobrą kawę na zawody czy do palarni. Każde zwycięstwo zwraca uwagę branży, konsumentów i sprzyja rozwojowi biznesu, dlatego warto próbować swoich sił podczas branżowych konkursów - twierdzi Agnieszka Rojewska.

Najbliższe zawody

Najbliższe profesjonalne zawody baristów "CUP of Poland" odbędą się 24 marca 2023 roku w trakcie Festiwalu Kawowych SMAKKÓW GASTROTARGÓW.

Właśnie podczas targów mistrzyni wystąpi w roli sędziego, obok znanych w świecie kawy osób, takich jak: Katarzyna Zyzało-Moczydłowska, Marcin Rusnarczyk czy Anna Oleksak. Ten ogólnopolski konkurs skierowany do rzemieślniczych i dużych korporacyjnych palarni kaw pozwoli ubiegać się o prestiżowy tytuł "Najlepszej kawy w Polsce".

- Oceniany będzie smak i wygląd kawy, technika parzenia, kunszt pracy i profesjonalizm baristy. Degustacje zostaną przeprowadzane w 100% "w ciemno", co oznacza brak informacji o marce kawy, osobie przygotowującej i rodzaju ekspresu. Obiektywny wybór najlepszego smaku zapewni wyjątkowa formuła oceny, na którą składać się będzie opinia konsumentów i światowej klasy profesjonalistów - mówi Andrzej Zych, sędzia WBC (World Barista Championship), pomysłodawca "CUP of Poland".

Polska uwielbia kawę

Zmiany w zwyczajach kawowych Polaków, którzy coraz chętniej po nią sięgają, są nieodłącznie związane z funkcjonowaniem przedsiębiorców w tej branży.

Agnieszka Rojewska informuje, że nasz kraj nie ma się czego wstydzić, gdyż działają tu profesjonalni bariści, roasterzy, palarnie i firmy, które produkują innowacyjny sprzęt. Również dzięki lokalnemu oddziałowi Specialty Coffee Association Polska ma znaczącą pozycję na rynku kawy o wysokiej jakości. Będzie można się o tym przekonać podczas GASTROTARGÓW SMAKKi, gdzie segment kawowy stanie się mocnym filarem międzynarodowego wydarzenia, które zgromadzi branżę HoReCA.

Tym samym w trakcie targów, podczas Olimpiady Kawy by Tom Obracaj & Marcin Rusnarczyk, mistrzyni przybliży historię swojego sukcesu i na stoisku zaprezentuje palarnię "Sheep and Raven", którą prowadzi.

Więcej informacji znajduje się na www.smakki.pl i w mediach społecznościowych: Facebook, LinkedIn i Instagram.

zdj. zasoby prywatne Agnieszki Rojewskiej