Międzynarodowy Dzień Herbaty

Międzynarodowy Dzień Herbaty

Wczoraj, 21 maja, swój dzień obchodził jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Herbata, bo to o niej mowa, posiada wiele właściwości - od pobudzających, po uspokajające. Każda ze 1500 odmian posiada swoich fanów.

Wielu z nas pijąc herbatę lub zamawiając ją w lokalu gastronomicznym nie zastanawia się, skąd się ona właściwie bierze. Nie każdy zwraca uwagę na odpowiednie właściwości danej herbaty lub na właściwy sposób jej zaparzania. Nie ma co ukrywać, że jej spożycie wyższe jest w chłodniejszych okresach roku, jednakże latem również są na nią sposoby - chociażby różnego rodzaju wariacje na temat mrożonych herbat. Do niedawna dzień herbaty świętowany w Polsce był 15 grudnia, jednakże w 2019 roku ONZ ustanowiło jej Międzynarodowe święto właśnie na 21 maja.

Międzynarodowy Dzień Herbaty i dni okoliczne to świetny moment, by swoim gościom zaprezentować nietypowe mieszanki lub sposoby podania tego popularnego napoju. Dlaczego w ogóle został zainicjowany dzień herbaty? Kraje producenckie chciały zwrócić uwagę konsumentów na cały proces uprawiania herbaty, a także jej przygotowanie do spożycia i warunki pracy przy jej produkcji. Po dziś dzień zdarzają się bowiem sytuacje, że dbanie o wydajność upraw i korzyści z niej wynikające są dla wielu firm ważniejsze niż pracownicy czy otoczenie naturalne.

Jak wygląda poziom spożycia herbaty? W Polsce ewidentnie króluje herbata w torebkach - odpowiada ona za ok. 89 proc. wartości sprzedaży. Polacy najchętniej pijają herbatę bez jakichkolwiek dodatków, ewentualnie z cytryną, miodem lub cukrem. Nieliczni dodają do naparu mleko, imbir lub syrop owocowy.

Zwyczaj picia herbaty jest bardzo stary, sięga 2737 r. p.n.e., kiedy to jeden z chińskich cesarzy przez przypadek upuścił liście krzewu herbacianego do gorącej wody. W Europie jednak ten zwyczaj jest o wiele młodszy, bowiem liście wykorzystywane do popularnego naparu trafiły na nasz kontynent dopiero w połowie XVI wieku. W Polsce było to wiek później. Z początku herbatę uznawano za lekarstwo, napary lecznice, jednakże z czasem zauważono, że napój ten jest nie tylko korzystny dla zdrowia, ale również sam w sobie bardzo smaczny.

Skąd dokładnie bierze się herbata? Camellia sinensis, czyli po łacinie krzew herbaciany, uprawiany jest w takich krajach jak Chiny, Indie czy też Sri Lanka. Liście herbaty zbierane są w specjalnych ogrodach herbacianych ręcznie - dzięki temu są one w odpowiednim stadium rozwoju. Po zerwaniu listki przechodzą przez szereg procesów, takich jak więdniecie, rolowanie, fermentacja czy suszenie. W ten sposób powstają różnorodne napary. Pakowana jest w miejscu zbioru, aby w czasie transportu utrzymała odpowiednią wilgotność i nie straciła swoich właściwości lub też żeby nie została zanieczyszczona. Oczywiście są to procedury przestrzegane przez firmy dbające o najwyższą jakość herbaty, dlatego też w Waszych restauracjach, kawiarniach czy innych lokalach warto postawić na dobre mieszanki, pochodzące z wiadomych źródeł.