Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

W dniach 7-9 czerwca 2023 roku w Regionalnym Centrum Naukowo-Technologicznym w Chęcinach odbędzie się XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej.

Festiwal za swój główny cel przyjął kultywowanie oraz utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych, a także szeroko pojętą edukację w zakresie początków kuchni polskiej, wywodzącej się z kuchni myśliwskiej. Konkurs ten jest ogólnopolski, a jego zwycięzca będzie miał prawo wystartować w tegorocznym Kulinarnym Pucharze Polski.

Każda z zakwalifikowanych drużyn będzie musiała przygotować osiem porcji przekąski oraz tyle samo dań głównych. Do obowiązkowych produktów, z których ma składać się przekąska są: polędwica z jelenia, owocowe runo leśne, ser długo dojrzewający. Natomiast jeśli chodzi o danie główne, to składać się ono musi z królika oraz wężymordu czarnego korzenia.

Lista osób zakwalifikowanych do udziału w Festiwalu podana zostanie do 20 maja. Zakwalifikowane ekipy zobowiązane są do potwierdzenia swojego udziału w konkursie do dnia 25 maja drogą elektroniczną na adres: w.holowka@holsongroup.eu i/lub konkurs@kulinarny.hub.pl. Brak potwierdzenia uczestnictwa w Festiwalu - w wyznaczonym czasie - skutkować będzie dyskwalifikacją i zastąpienie ekipy ekipą rezerwową.

Organizatorami Festiwalu są Waldemar Hołówka wraz z przedstawicielami Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Kuba Wolski, Sebastian Strójwąs oraz Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne. Festiwal organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni.

Zgłoszenia należy wysłać do 10 maja na adresy mailowe podane powyżej.