Mięso wieprzowe - czy znajdzie zastosowanie w zbilansowanej diecie?

Mięso wieprzowe - czy znajdzie zastosowanie w zbilansowanej diecie?

Wieprzowina w Polsce to produkt szeroko dostępny i stosunkowo tani. Jest mięsem najczęściej spożywanym przez naszych rodaków i nic nie wskazuje, żeby miało się to zmienić. Choć można jeszcze usłyszeć teorie, że to tłusta i niezdrowa bomba cholesterolu, wszelkie badania mówią, że teorie sprzed 30 lat dziś kompletnie nie mają pokrycia w rzeczywistości.

Dietetycy i lekarze bez wahania zalecają spożywanie wieprzowiny pacjentom ze względu na jej jakość, bezpieczeństwo i wartości prozdrowotne. Białko zawarte w mięsie wieprzowym jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Ponieważ w dużej mierze odpowiada ono za budowę mięśni, spożywanie chudych kawałków wieprzowiny sprzyja osiągnięciu i utrzymaniu wymarzonej sylwetki. Na korzyść wieprzowiny przemawia także wiele innych składników, takich jak: żelazo, cynk, fosfor, witaminy z grupy B czy witamina E. Wpływają one na funkcjonowanie organizmu w różnych aspektach, np. na procesy metaboliczne, sprawność myślenia czy układ odpornościowy.

Polacy są w uprzywilejowanej pozycji ze względu na fakt, że rodzima wieprzowina jest naprawdę wysokiej jakości, co potwierdzają liczne badania i kontrole. Na skutek zmian w doborze ras czy sposobu żywienia polska wieprzowina charakteryzuje się większą mięsnością i mniejszym otłuszczeniem od zagranicznej konkurencji. Zawiera także mniej soli i cholesterolu, a także jest pozbawiona dioksyn DL-PCB, NDL-PCB i pozostałości pestycydów. Ze względu na kontrolowaną alergenność jest bezpieczna także dla osób uczulonych na mleko czy soję. Poddawana jest również ocenom systemów jakości, których logo na produkcie wieprzowym daje gwarancję najwyższej jakości.

Do takich systemów jakości należy m.in. PQS, Jakość Tradycja, QAFP czy GTS. Oprócz oznaczeń wybierając idealny kawałek wieprzowiny, należy kierować się wzrokiem i zapachem. Mięso wysokiej jakości w zależności od wieku zwierzęcia charakteryzuje się barwą od różu po czerwień, małą ilością tłuszczu i ścięgien, suchą powierzchnią przekroju i brakiem wyschniętych rogów. Zapach mięsa powinien być naturalny, delikatny, lekko krwisty. Tak dobrana wieprzowina będzie krucha, smaczna i soczysta, ale przede wszystkim bezpieczna dla naszego zdrowia i sylwetki.

Autor: Ilona Chmura 

SFINANSOWANO Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO