
Na śniadanie czas!
Aby dobrze zacząć dzień, nie wystarczy z uśmiechem na ustach wstać z łóżka. Trzeba również dostarczyć organizmowi wszelkich najbardziej potrzebnych wartości, aby ten miał na cały dzień odpowiedni poziom energii. Dlatego też mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.
W domu czy w restauracji?
Odpowiedź na to pytanie wcale nie musi być jednoznaczna i nie musi determinować konkretnych zachowań społecznych. Prawdą jest, że zarówno w domowych warunkach, jak i w lokalu gastronomicznym, możemy zjeść przepyszne pełnowartościowe śniadanie. Jednakże nie zawsze chodzi tylko o jego zjedzenie. Zdarza się, że mamy ochotę na coś wyjątkowego, czego sami sobie w domu nie przyrządzimy. Albo w trakcie śniadania chcemy spotkać się ze znajomymi. Albo na przykład jesteśmy na wczasach i korzystamy z obficie zastawionego bufetu. Oczywiście to tylko kilka z sytuacji.
Śniadania w lokalu gastronomicznym, niezależnie od tego, czy jest to restauracja, kawiarnia czy typowa śniadaniownia, charakteryzują się bardzo wysoką jakością przygotowywanych potraw. W ofercie możemy mieć właściwie wszystko - od owsianek i naleśników po tosty, jajecznice i frittaty. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia i fundusze.
Jednym z elementów, który zawsze doceniany jest przez gości, jest dobrej jakości pieczywo. Osoby przychodzące na śniadanie do lokalu zwracają na to szczególną uwagę. Z tego też powodu warto postawić na współpracę z lokalną piekarnią lub samemu to pieczywo przygotowywać. Posiadając w kuchni restauracyjnej dobrej jakości piec, z pewnością zachwycicie gości własnymi wypiekami. Albo chociaż będziecie w stanie szybko i smacznie przygotować pieczywo do odpieku. Dobry piec jest podstawą do dobrego śniadania i warto o tym pamiętać. Jaki powinien być? Dobry jakościowo, energooszczędny, uszyty na miarę Waszego lokalu i Waszych potrzeb. Nic tak nie przyciąga porannych głodomorów, jak zapach świeżo upieczonych bułeczek czy rogalików. Po jakie pieczywo najchętniej sięgają hotelowi goście podczas bufetowego śniadania? Po to wyjęte prosto z pieca. Jak widzicie - warto zainwestować w porządny piec, który zachwycać będzie nie tylko wypiekami, ale również jakością.
Zarówno oferta, jak i sposób przyrządzania nie miałyby sensu, gdyby nie wysokiej jakości produkty. Mając na uwadze, że śniadanie ma dostarczyć wszelkich dobroczynnych właściwości odżywczych, należy postawić na składniki, które pochodzić będą z zaufanych, dobrych źródeł, które nie były w czasie wzrostu katowane chemią czy antybiotykami, które będą naturalne i od lokalnych dostawców. Wówczas mamy pewność, że będą świeże. Kolejną kwestią jest sezonowość. Nie zapominajmy o niej. Korzystając z produktów, które aktualnie mają najwięcej wartości i smaku, przyczyniamy się nie tylko do tworzenia pysznych dań, ale także dbamy o naszych gości, serwując im to, co najlepsze. Sezonowe warzywa i owoce są nie do zastąpienia. Ich smak zupełnie różni się od tego poza sezonem - w odpowiednim dla siebie czasie są również tańsze i bardziej aromatyczne. Korzystajmy z tego!
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<