Nadchodzi rewolucja w świecie lodów

Nadchodzi rewolucja w świecie lodów

Różnorodność lodów dostępnych na rynku może zadziwiać. Wszystkie na nim obecne, to jednak nie koniec pomysłów producentów. Polacy opracowują właśnie rewolucyjną metodę produkcji lodów, które niebawem mogą zachwycić świat.

Sezon letni powoli zbliża się ku końcowi. Dzieci wrócą do szkół po wakacjach, a rodzice zakończą sezon urlopowy i ponownie odwiedzą swoje stanowiska pracy. Jednak koniec wakacji i coraz bliższe zakończenie lata nie oznacza zastoju na rynku lodów.

Zróżnicowanie rodzajów lodów dostępnych na rynku już pewnie nikogo nie zaskakuje. Począwszy od lodów rzemieślniczych po tajskie, a skończywszy na amerykańskich bądź włoskich. Czy to jednak faktycznie koniec? Okazuje się, że nie, gdyż Polacy szykują prawdziwą lodową rewolucję. Już niebawem w życie ma wejść innowacyjna i ekologiczna metoda produkcji lodów, które nie dość, że będą mniej kaloryczne, to staną się idealnym rozwiązaniem dla alergików i wegan.

Produkowane lody będą tymi z kategorii rzemieślniczych, jednak zamiast białka zwierzęcego znajdzie się w nich izolat białka roślinnego mogącego przyczynić się m.in. do obniżenia cholesterolu. Lody te będą odpowiednie dla wegan, osób z nietolerancją laktozy oraz alergików cierpiących na alergię na białko mleka. Będzie to także wspaniałe rozwiązanie dla ludzi, którzy zwracają uwagę na swoją dietę.

Na rynku można już kupić lody wegańskie oparte na soi czy oleju kokosowym, przeważnie jednak zawierają one dodatkowe składniki. Te, które pojawią się na rynku będą jednak całkowicie przyjazne nie tylko ludziom, ale i środowisku.

Lody to już od dawna nie tylko desery, które różnią się tylko formą podania. Producentów ogranicza już wyłącznie fantazja. Może ona zaprowadzić na granice wyobraźni, jednak nie zawsze idzie ona w parze ze zdrowiem. Pomysł Polaków, którzy poprzez swój start-up chcą zrewolucjonizować rynek lodów być może wpłynie na nowe rozdanie w tej kategorii gastronomii.