Najnowsza wersja norm higieny żywności już dostępna

Najnowsza wersja norm higieny żywności już dostępna

Na to z pewnością czekali polscy przedsiębiorcy. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych 19 lipca przedstawiła oficjalne polskie tłumaczenie najnowszej wersji dokumentu pt. "Ogólne zasady higieny żywności". Dokument zawiera rozdział dotyczący systemu HACCP, na który szczególnie czekali polscy przedsiębiorcy.

Podczas przedstawienia dokumentu "Ogólne zasady higieny żywności", które odbyło się w siedzibie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Warszawie, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, dr n. med. Przemysław Rzodkiewicz, podkreślił, że w ostatnich miesiącach bardzo wielu przedsiębiorców zwracało się do Inspekcji z zapytaniem o oficjalną, polską wersję językową wspomnianego dokumentu.

"Ogólne zasady higieny żywności wraz z HACCP zostały opracowane przez ekspertów po to, aby chronić interesy konsumentów, poprzez zapewnienie bezpieczeństwa i wysokiej jakości żywności. Stosowanie tych standardów pomaga więc w budowaniu dobrej marki żywności, ale pozwala też zapobiegać stratom i marnowaniu żywności" - mówi prof. Danuta Kołożyn-Krajewska, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie.

W dokumencie znajduje się rozdział obejmujący system HACCP - System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (od ang. Hazard Analysis and Critical Control Points), który skupia się na zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, ograniczania zagrożeń i ustalenie działań naprawczych.

We wstępnie do omawianego dokumentu można przeczytać:

"Skuteczne praktyki w zakresie higieny żywności są kluczowe dla uniknięcia niekorzystnych dla zdrowia ludzkiego i gospodarki konsekwencji chorób przenoszonych przez żywność, uszkodzeń ciała powodowanych przez żywność oraz psucia się żywności. Każdy, w tym producenci surowców, importerzy, wytwórcy i przetwórcy, podmioty prowadzące magazyny lub logistykę żywności, osoby zajmujące się żywnością, detaliści i konsumenci, są odpowiedzialni za zapewnienie, że żywność jest bezpieczna i nadaje się do spożycia. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny znać i rozumieć zagrożenia związane z produkowaną, transportowaną, przechowywaną i sprzedawaną przez nie żywnością, a także środki wymagane do kontroli tych zagrożeń istotne dla ich działalności, aby żywność docierająca do konsumentów była bezpieczna i nadawała się do spożycia".

Pełna wersja dokumentu pt. "Ogólne zasady higieny żywności" dostępna będzie na stronie IJHARS, we czwartek 20 lipca 2023 r. o godz. 12.00 w sekcji Aktualności.