
Niemiecka lodziarnia serwuje lody ze świerszczy
Lodziarnia Rino w niemieckim mieście Rottenberg serwuje nowy smak. Klienci lokalu mogą skosztować lodów o smaku świerszczy. To pomysł właściciela lokalu, znanego w okolicy z nietypowych eksperymentów kulinarnych.
Thomas Micolino, prowadzący rodzinną lodziarnię Rino, twierdzi, że inspiracją dla niego była wprowadzona na początku tego roku dyrektywa unijna pozwalająca na używanie na terenie UE mąki produkowanej z suszonych świerszczy. Wcześniej zezwolono na jedzenie szarańczy wędrownej oraz larw chrząszcza zbożowego - informuje serwis noizz.
Właściciel lokalu podczas rozmowy z niemiecką agencją dpa dodał, także: "Jestem ciekawski i mam ochotę wszystkiego spróbować. Jadłem różne rzeczy, niektóre naprawdę dziwne, a świerszcze to coś, czego chciałem spróbować, także w postaci lodów" - przyznał.
Skład lodów różni się od tradycyjnego deseru tylko tym jednym składnikiem - mąką ze świerszczy. Znajdziemy w nich jeszcze śmietanę kremówkę, ekstrakt z wanilii i miód dla słodyczy. Jako posypki Micolino używa całych suszonych owadów - czytamy w serwisie.