
Nowe kulinarne serce Trójmiasta
W miejscu, gdzie niegdyś budowano u-booty wczoraj (22.06.2023) zaczęło funkcjonować nowe gastronomiczne miejsce na mapie Gdańska. Montownia jest jedną z najbardziej efektownych rewitalizacji ostatnich lat. Do funkcjonującej już części hotelowo-konferencyjnej dołącza strefa gastronomiczna z szeroką ofertą restauracji, barów oraz instalacji artystycznych.
Młode Miasto w Gdańsku, zlokalizowane na terenach postoczniowych, uzyskało nową atrakcję - Food Hall Montownia. Jego oficjalne otwarcie odbyło się wczorajszego popołudnia. Cały koncept mieści się w zabytkowych obiektach, które swoją historią sięgają drugiej połowy lat 30. XX wieku. Mimo generalnego remontu udało się zachować wiele oryginalnych przedmiotów, takich jak trzy kabiny operatorów suwnic, tory kolejowe, odświeżoną ceglaną elewację, windę towarową, kraty w oknach czy brukowaną nawierzchnię. Ta dbałość o detale i rozmach rewitalizacji docenili specjaliści. Obiekt został uhonorowany nagrodą European Property Awards w kategorii Commercial Renovation / Redevelopment.
Food Hall Montownia to prawie 2,5 tys. m kw. przestrzeni, nazywanej przez gospodarzy "nową jadalnią Trójmiasta". Oprócz funkcji gastronomicznej, na miejscu mają się odbywać wydarzenia kulturalne - koncerty, wystawy i pokazy. W Montowni powstało 20 restauracji, specjalizujących się w kuchniach różnych regionów świata - Włoch, Meksyku, Tajlandii, Ukrainy, Gruzji, Grecji, Indii czy Japonii. Otwarte zostały również trzy bary, z których jeden, centralny, jest największym w mieście.
Dodatkowo funkcjonuje również Montownia Lotfs & Experience, która dysponuje 114 apartamentami. Można je wynająć, jak w typowym hotelu lub też wykupić.
- Montownia łączy ze sobą do tej pory niespotykane w kraju funkcje: wielką przestrzeń kulinarną z nietypowym centrum konferencyjnym i absolutnie fantastycznym hotelem. Po drugie, ten projekt - jako jeden z nielicznych, które powstawały w zabytkowych przestrzeniach - zachował bardzo wiele nienaruszonych artefaktów i kompozycji architektonicznych. Nowoczesna technologia ściera się z surowością przemysłową ubiegłego wieku - mówi Krzysztof Cybruch, szef Food Hall Poland i menedżer projektu hali gastronomicznej w Montowni.