Nowe trendy na naszych talerzach. Sprytne oszczędzanie podczas zamawiania jedzenia

Nowe trendy na naszych talerzach. Sprytne oszczędzanie podczas zamawiania jedzenia

W sobotę 18 marca przypada Światowy Dzień Recyklingu. Każdego roku wzrasta nasza świadomość dotycząca oszczędzania wody czy segregowania odpadów. Tym samym, jak się okazuje zmianom ulegają także nawyki związane z zamawianiem jedzenia.

Badania potwierdzają, że na talerzach Polaków zagościł nowy trend - sprytnej oszczędności, który budzi w nas nowe pokłady kreatywności. Już 43% Polaków wykorzystuje pozostałości z zamówionych potraw do przygotowania nowego dania.

Jakie są pierwsze skojarzenia ze Światowym Dniem Recyklingu? Po pierwsze - segregowanie odpadów, a po drugie - oszczędzanie wody. A mniej standardowe? Z badania przeprowadzonego na zlecenie Pyszne.pl wynika, że recykling może się zacząć na naszym talerzu!

W odpowiedzi na wzrost cen szukamy kreatywnych sposobów na połączenie sprytnego oszczędzania i chęci dbania o środowisko z zamawianiem jedzenia. Jednym z nich jest wykorzystanie tego co zostanie z zamówionych potraw do przygotowania czegoś nowego. Aż 43% Polaków tworzy w ten sposób kolejne dania.

- Rozsądne rozporządzanie zasobami, czyli znana pokoleniom naszych babć tzw. "gospodarność", to dziś mocno zauważalny trend. Jego popularność jest podyktowana zarówno wymuszonymi kryzysem cięciami w domowym budżecie przeciętnego konsumenta, jak i wzrostem jego świadomości. Pragniemy minimalizować nasz negatywny wpływ na środowisko i podejmować bardziej odpowiedzialne decyzje konsumenckie. Nie chcemy przy tym rezygnować z komfortu i przyzwyczajeń - wyjaśnia na łamach Raportu Food Trendów 2022 Barbara Starecka, blogerka i dziennikarka znana jako Nakarmiona Starecka.

Oszczędny kompromis

  • Zmianom uległo także nasze podejście do planowania posiłków. Jak wynika z raportu, jedna trzecia respondentów zamawia potrawy z myślą o zjedzeniu ich kolejnego dnia.
  • Chcąc znaleźć kompromis między oszczędnościami a ulubioną kuchnią i wyjściem do restauracji, 59% Polaków przeglądając menu, szuka najtańszych opcji. Tylko 12% badanych twierdzi, że robi to rzadko lub bardzo rzadko.
  • Innym sposobem na sprytne połączenie przyjemności z zamówienia ulubionej potrawy z dbałością o budżet domowy jest wybór dania głównego i przygotowanie dodatków samemu.
  • Do tej kreatywnej grupy należą głównie młodsze osoby w wieku od 18 do 24 lat (32%) oraz w wieku 25 do 34 lat (37%).

Co więcej, wyniki badania Pyszne.pl potwierdzają, że dla wielu Polaków Światowy Dzień Recyklingu trwa przez cały rok. W odpowiedzi na wzrost cen i usług znaleźliśmy różne metody na połączenie sprytnego oszczędzania z dbałością o środowisko. Tym samym niszowy w przeszłości trend "zero waste" stał się częścią naszej codzienności, w tym wyborów zakupowych i planowania wydatków.