Nowoczesny profesjonalizm, czyli jak wyposażyć kuchnię w restauracji

Nowoczesny profesjonalizm, czyli jak wyposażyć kuchnię w restauracji

Kuchnia to miejsce, gdzie powstają dania, które mają uszczęśliwić i zachwycić gości restauracji wyglądem, aromatem, konsystencją i smakiem. Aby powstały, niezbędne jest ludzkie zaangażowanie, wiedza i umiejętności oraz właściwa atmosfera, ale znaczenie w tym procesie ma też odpowiednie wyposażenie kuchni w maszyny i urządzenia oraz drobne utensylia.

Meble ze stali nierdzewnej

Trudno sobie wyobrazić profesjonalną kuchnię bez nowoczesnych maszyn ułatwiających prowadzenie procesów technologicznych, jednak podstawą wyposażenia zaplecza gastronomicznego są odpowiednie meble gastronomiczne. Wykonane ze stali nierdzewnej cechują się nie tylko trwałością i odpornością na oddziaływanie żywności, która ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne może wchodzić w reakcje z blatami lub sprzętami. Stal nierdzewna to materiał odporny chemicznie, łatwy do utrzymania w czystości, ułatwiający zachowanie bezpieczeństwa mikrobiologicznego produkowanych wyrobów, ponieważ bakterie rozwijają się na jej powierzchni 3-4 razy wolniej niż na innych materiałach.

Szczególnymi właściwościami w tym względzie cechują się meble i sprzęty ze stali poddanej polerowaniu elektrolitycznemu, które zapewnia zmniejszenie mikrochropowatości powierzchni, dodatkową redukcję przylegania brudu i zwiększenie odporności na korozję. Właściwości bakteriostatyczne, odporność na uszkodzenia mechaniczne, łatwość formowania i nadawania meblom i sprzętom odpowiednich kształtów, a jednocześnie stosunkowo niskie koszty wydajnościach, odpowiednio wkomponowane w układ funkcjonalny zakładu. Elektroniczne moduły w urządzeniach do obróbki mechanicznej pozwalają na ich programowanie i na zapisywanie w pamięci gotowych, często używanych programów, co dodatkowo oszczędza czas oraz zapewnia powtarzalną jakość wyrobów, a także ułatwia obsługę sprzętu przez mniej wykfalifikowaną kadrę. Często w nowoczesnych restauracjach używane są też w pełni zautomatyzowane formierki do wyrobów mącznych, takich jak pierogi, kluski czy paszteciki, co pozwala z kolei znacznie obniżyć koszty pracy.

Nie bez znaczenia jest odpowiednie wyposażenie nowoczesnej kuchni w drobne utensylia oraz w odpowiednie naczynia i pojemniki gastronomiczne ze stali nierdzewnej lub dobrej jakości tworzyw sztucznych dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Szeroka oferta rynkowa nowoczesnych profesjonalnych naczyń z powłokami odpornymi zarówno na temperaturę, jak i uszkodzenia mechaniczne umożliwia restauratorom ich dobranie do procesów stosowanych w danym zakładzie.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<