
Nowy koncept gastronomiczny we Wrocławiu
Jesienią 2023 r. we wrocławskim Domu Handlowym Renoma będzie miało swoje otwarcie ciekawe miejsce. Nowy koncept - Pedet - będzie strefą gastronomiczno-kulturalną na zasadzie food hali.
Idea food hali jest obecnie bardzo modna, a celem otwarcia Pedetu jest połączenie historii Renomy z nowoczesnym podejściem do najnowszych trendów w handlu i gastronomii. Co będzie oferowało to nowe miejsce na wrocławskiej mapie gastronomicznej? Z założenia Pedet będzie mógł ugościć swoich gości na ponad 240 miejscach siedzących, które będą się nadawać idealnie na lunch, spotkanie biznesowe, kolację w gronie znajomych czy także wieczór w artystycznej atmosferze. To ostatnie założenie wiąże się z planami cyklicznych wydarzeń kulturalnych, takich jak różnego rodzaju spektakle, recitale, wernisaże czy koncerty. Oczywiście niektóre nawiązywać będą do historii samej Renomy, która jest wrocławską ikoną modernizmu. Będzie do niego nawiązywać design Pedetu, jak również do stylistyki oryginalnego przedwojennego stylu art deco.
Renoma aktualnie przechodzi metamorfozę, w trakcie której powstaną dwie strefy restauracyjne, dzięki którym oferta gastronomiczna dostępna będzie zarówno od strony Placu Kościuszki, jak i Placu Czystego wraz z zewnętrznymi ogródkami restauracyjnymi.
W skład Pedetu wejdzie siedem oryginalnych konceptów gastronomicznych, które będą swoistym zaproszeniem do kulinarnej podróży po odległych zakątkach świata oraz do odkrywania regionalnych przysmaków w niecodziennych wariantach. A to wszystko dzięki wrocławskim formatom kulinarnym i nowym projektom gastronomicznym. W centrum Pedetu znajdzie się Bar Pedet i scena, na której odbywać się będą różne eventy, koncerty, projekty kulturalno-artystyczne, grać będzie muzyka na żywo lub DJ przy swoim stanowisku.
Skąd wzięła się sama nazwa Pedet? Nawiązuje ona do wieloletniej historii Powszechnego Domu Towarowego, który po wojnie we Wrocławiu był przez dekady symbolem wielkomiejskiego handlu i to na długo przed erą popularności galerii handlowych. Historia tego miejsca w połączeniu z metamorfozą Renomy powoduje, że najemcy gastronomiczni są bardzo zainteresowani ofertą.