Ogólnopolskie Forum Rzeźnictwa - Wędliniarstwa - Kuchmistrzostwa

Ogólnopolskie Forum Rzeźnictwa - Wędliniarstwa - Kuchmistrzostwa

Podczas tegorocznych targów Polagra Food, w dniach 8-10 maja, odbędzie kolejna edycja Ogólnopolskiego Forum Rzeźnictwa - Wędliniarstwa - Kuchmistrzostwa. To będą 3 dni, których głównym bohaterem będzie mięso wieprzowe.

Forum ma na celu wskazywanie najnowszych trendów i kierunków rozwoju pojawiających się w branży mięsnej takich jak chociażby kreowanie "żywności wygodnej", a  także promowanie żywności dobrej jakościowo, bez względu na stopień przetworzenia.

W tym roku w ramach Forum odbędą się warsztaty kulinarne, których tematyką przewodnią będzie mięso wieprzowe. Poprowadzą je m.in.: Krzysztof Kucharski (Restauracja "3 Kolory", ABC Kuchni), Andrzej Gołąbek (Restauracja "Republika Róż"), Wojciech Wojtkowiak (Restauracja "Salon
z Ogrodem"), Marcin Deckert (Hotel Wielspin), Jakub Grajkowski (Hotel Wielspin) oraz Mateusz Biernat  (uczestnik MasterChef Junior) i uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu.

Podczas Forum, w eksperckim gronie, zostaną również przedstawione zalety wynikające ze spożywania mięsa wieprzowego. Opowiedzą o nich prof. Dariusz Lisiak (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego) oraz dr Bożena Grześ (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu). Drugiego dnia Forum
z kolei odbędzie się panel, w trakcie którego zostanie przedstawiona charakterystyka współczesnego konsumenta wieprzowiny i jego oczekiwania wobec produktu. To wiedza, którą warto posiadać, gdy w ofercie firmy znajduje się mięso i jego przetwory
.

Ogólnopolskie Forum Rzeźnictwa - Wędliniarstwa - Kuchmistrzostwa organizowane jest przez Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy, a finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Szczegółowy program Forum dostępny jest na stronie targów Polagra Food