
Ogólnopolski Turniej Kucharski dla uczniów szkół gastronomicznych rozstrzygnięty
14-15 marca 2023 uczniowie z całej Polski, kształcący się w zawodzie kucharza, wzięli udział w finale VII Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Uczestnicy musieli wykazać się zarówno wiedzą, jak i umiejętnościami praktycznymi. Głównym zadaniem konkursowym było przygotowanie dań przy użyciu ziemniaków i grzybów. Zwycięzcy konkursu odebrali odznaczenia w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu.
W konkursie wzięło udział 16 uczestników z 8 szkół z 6 województw. Rywalizacja przebiegała dwuetapowo - część teoretyczna obejmowała quiz ogólny i tematyczny, gdzie sprawdzano wiedzę na temat m.in. ziemniaków i grzybów. W części praktycznej uczestnicy stanęli przed wyzwaniem przygotowania 5 potraw z wykorzystaniem składników konkursowych. Dania następnie poddawane były ocenie jury konkursu.
Kryteria były wymagające - oceniano m.in. planowanie i organizację pracy, a także higienę i bezpieczeństwo na stanowisku. Ważne były również technika wykonania i poprawność procesów technologicznych, a przede wszystkim smak przygotowanej potrawy.
Uroczyste wręczanie nagród odbyło się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu. Pierwsze miejsce zdobył Łukasz Kunik, uczeń poznańskiego Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Drugie miejsce zostało wywalczone przez Ilonę Milanowską z Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie, zaś trzecie miejsce przypadło Kacprowi Zięciakowi z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie.
Cały turniej był organizowany przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu wraz z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą oraz Ogólnopolskim Cechem Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy pod patronatem Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu, natomiast Selgros Cash & Carry był sponsorem tego wydarzenia.
Serdecznie gratulujemy zwycięzcą!