Oskarowe menu, a w nim tureckie dania

Oskarowe menu, a w nim tureckie dania

Podczas 91. gali rozdania najważniejszych nagród filmowych w Los Angeles najważniejsze postaci ze świata filmu mogły skosztować wyjątkowych kompozycji kulinarnych. Wszystko dzięki Stowarzyszenia Turkey ONE.

Tureckie Stowarzyszenie Integracji Międzypokoleniowej, którego ideą jest popularyzacja kuchni tureckiej na całym świecie, wreszcie osiągnęło swój cel. Do współpracy z Wolfgangiem Puckiem, którego firma obsługiwała galę rozdania Oskarów już po raz 25., zaproszono tureckich szefów kuchni. Byli nimi Yigita  Mirzaoglu i  Cihana  Kipçaka z restauracji  Spago Istanbul.

Razem z Puckiem zdecydowali się oni na podanie jako danie główne "Ali Nazik", czyli potrawę, która pochodzi z regionu Gaziantep. Została ona przygotowana z mięsa oraz bakłażana. Ponadto podano "Vişneli Zeytinyagli Yaprak Sarmasi" - liście winogron z nadzieniem z ryżu zaserwowane wraz z wiśnią. To potrawa inspirowana 500-letnią kuchnią pałacu osmańskiego. Oprócz tego na stołach było popularne danie kuchni egejskiej - "Asma Yapraginda Servis Edilen Levrek", a więc okoń na liściach winogron oraz "Yag Mantisi", czyli tradycyjna potrawa z miasta Kayser. To pierożki nadziewane mięsem, które podane były z jogurtem, sosem i przyprawami.

Na deser zaserwowano baklawę z miejscowości Gaziantep oraz deser mleczny z dodatkiem mastyksu zwany "Damla Sakizli Muhallebi". Został on podany z syropem z granatu i ciastem kadayif, zgodnie z osmańską recepturą sprzed dziesięciu wieków.

Tak prestiżowe wydarzenie, a na nim tureckie dania. Pojawienie się na gali wyjątkowych smaków umocniło międzynarodowa markę Turcji.