
Oszczędna efektywność - jak to osiągnąć?
Przedstawicielom wielu branż sen z oczu spędzają aktualnie ciągłe podwyżki cen wszystkiego - od produktów w sklepach, po koszty mediów. Jedną z tych branż jest oczywiście gastronomia, która bardzo mocno odczuwa wszelkie wzrosty cen i inflacji. Jak zatem przetrwać ten ciężki czas, jednocześnie nie tracąc jakości i gości?
Wydajny sprzęt
Podstawą funkcjonowania profesjonalnej kuchni w restauracji są wydajne sprzęty, które nie tylko pozwalają na przygotowywanie dań, ale także ułatwiają wiele kuchennych czynności. Trudno wyobrazić sobie dzisiejszą kuchnię bez pieców, zmywarek, okapów, lodówek i wielu innych urządzeń. Niestety jednak to one są głównymi poborcami energii, której cena ostatnimi czasy bardzo wzrosła. Czy jest rozwiązanie tej sytuacji? Oczywiście!
Wielofunkcyjność - to na niej w pierwszym kroku należy się skupić. Nowoczesne sprzęty pozwalają na wykonywanie wielu czynności w tym samym momencie, co jest nie tylko usprawnieniem ogólnych działań restauracyjnych, oszczędnością czasu, ale także odpowiednim gospodarowaniem wykorzystywanej energii. Pierwsze na myśl przychodzą mi piece, w których jednocześnie można przygotowywać kilka różnych dań. Nie ma co ukrywać, są one podstawą działania wydajnej profesjonalnej kuchni restauracyjnej, trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie i przygotowywanie dań bez ich udziału. Dostępne na rynku piece umożliwiają kucharzom i szefom kuchni jednoczesną obróbkę termiczną kilku różnych produktów, bez ryzyka mieszania się zapachów, źle dostosowanej temperatury czy wilgotności. Jest to ogromne ułatwienie, oszczędność czasu pracy oraz energii. To samo tyczy się mniejszych sprzętów umożliwiających jednoczesne przygotowywanie kilku potraw albo posiadających funkcje bardzo przyspieszające czas pracy.
Energooszczędność. Jest ona podstawą funkcjonowania w dzisiejszych czasach. Sprzęty, które podczas swojego działania zużywają mniej energii, są obecnie bardzo potrzebne. Urządzenia kuchenne generują bardzo duży pobór prądu oraz wody. Ograniczenie tego bez uszczerbku na jakości działania konkretnych sprzętów będzie nie tylko ulgą dla portfela, ale również dla środowiska naturalnego.
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<