Oto zwycięzcy X Lodziarskich Mistrzostw Polski i Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru

Oto zwycięzcy X Lodziarskich Mistrzostw Polski i Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru

Za nami cztery intensywne dni podczas Expo Sweet. To największe w Polsce targi branży cukierniczej, lodziarskiej i piekarniczej. Piętnasta edycja tej imprezy trwała od niedzieli 26 lutego do środy 1 marca. Podczas targów poznaliśmy zwycięzców Mistrzostw Polski w dwóch kategoriach.

Oprócz części targowej zorganizowano wiele konkursów cukierniczych, w tym X Lodziarskie Mistrzostwa Polski, które odbyły się w poniedziałek 27 lutego, z kolei dzień później - 28 lutego, zorganizowano Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru.

X Lodziarskie Mistrzostwa Polski

Pierwsze miejsce zdobyli Marek Moskwa i Tomasz Szypuła. Będą oni reprezentować Polskę podczas World Gelato Cup w Rimini. Co więcej, panowie zdobyli także nagrody specjalne za najlepszy smak lodów.

Drugie miejsce uzyskali Michał Turzyński i Karol Łazarewicz-Pudłowski, a trzecie przyznano Adamowi Marszałkowi oraz Darii Marszałek.

Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deserów

Uczestnicy targów mogli obserwować także zmagania uczestników, podczas Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deserów 2023.

Jury zdecydowało, że pierwsze miejsce należy się Łukaszowi Roguskiemu i Kamilowi Roguskiemu, przedstawicielom Cukierniczego Atelier Małgosia.

Drugie miejsce zdobyli Wojciech Kazanowski i Zuzanna  Kulig - Aries Hotel & Spa Zakopane (Restauracja Halka), a trzecie miejsce należy do Katarzyny Arendarczyk i Marcina Świerkosza z Hotelu Hilton - restauracja Mercato.

Podczas wydarzeń zadbano o uroczystą oprawę, ponieważ finał każdego z mistrzostw, zwieńczano hymnem Polski.

Było o co walczyć, ponieważ suma nagród pieniężnych była bardzo wysoka. Piętnasta edycja była rekordowa pod względem wartości nagród pieniężnych w konkursach, na które przeznaczono aż 120 tys. zł!

Serdecznie gratulujemy!