Podsumowanie Gastrotargów SMAKKi

Podsumowanie Gastrotargów SMAKKi

Pierwsza edycja nowych targów branżowych odbyła się w dniach 23-25 marca 2023 roku. Był to udany debiut, który odznaczył się biznesowym podejściem do gastronomii. Nie zabrakło okazji do rozwoju - zarówno w ofercie targów, jak i na stoiskach wystawców. Zmagania kulinarne i konkursowe, a także strefy live cooking codziennie podgrzewały atmosferę. Pewnego rodzaju dopełnieniem był program merytoryczny, zawierający szkolenia, prelekcje i debaty.

Gastrotargi SMAKKi zgromadziły liderów rynku w wielu kategoriach, osobistości branżowe, a także młode i doświadczone talenty, którzy mieli okazję zaprezentować nie tylko innowacyjne rozwiązania gastronomiczne, ale także swoje umiejętności. Trzeba zaznaczyć, że decyzje wystawców, by pokazać się na pierwszej edycji SMAKKów była kredytem zaufania do organizatorów. Zespół ten ma na swoim koncie wiele udanych i cenionych przez branżę HoReCa wydarzeń.

Pierwszą firmą, która postanowiła uczestniczyć w debiutujących targach był Winterhalter Polska, który przez wszystkie dni targowe pokazywał odwiedzającym, jak optymalizować biznes i generować dodatkowe oszczędności. Duży nacisk kładł również na edukację i dzielenie się wiedzą.

- Sektor HoReCa jest zdecydowanie wyjątkowy, ponieważ bardzo nakierowany i zaryzykuję stwierdzenie - od zawsze bardzo mocno nastawiony na wzajemne relacje i budowanie więzi podczas branżowych spotkań. To, co w zgodzie z obecnie panującą modą nazywamy networkingiem, od zawsze było integralną i najważniejszą domeną branżowych targów. Na SMAKKach liczyliśmy na konkretne leady sprzedażowe i te targi spełniły swoją rolę. Nie było tam autokarów młodzieży, za to konkretni biznesowi klienci o sprecyzowanej potrzebie z bardzo dojrzałym podejściem i wiedzą. To impreza zbudowana przez ludzi z branży dla branży - mówił Marcin Wajda, dyrektor komunikacji i marketingu Winterhalter Polska

Wśród wystawców znalazły się również Stalgast i Komat, które w trakcie targów obchodziły 30-lecie swojej działalności. Świętowanie rocznicy przyczyniło się do tego, że stoisko firmy Komat tętniło życiem i rozmowami.

- Dla nas nie tylko ważny jest klient ostateczny, czyli właściciel obiektu gastronomicznego, ale także partnerzy handlowi, którzy są przedłużeniem naszego ramienia. To oni rozpowszechniają markę Komat na polskim i międzynarodowym rynku, więc przedstawienie im nowych produktów na targach jest dla nas bardzo ważne. 90 proc. naszych najważniejszych klientów przybyło na SMAKKi, by spotkać się i poznać nowości, co przy obecnym tempie życia nie jest łatwe - mówiła Agnieszka Kozłowska z działu marketingu firmy Komat.

Równie rozpoznawalną firmą, która na SMAKKach zaprezentowała swoje nowe usługi, było DPD. Przedstawiciele firmy promowali DPD Food - bezpieczny transport żywności w temperaturze od 0 do 4°C.

- Dzisiejszy rynek HoReCa potrzebuje odejścia od schematów i wejścia nowych, często zaskakujących i niezwykle skutecznych rozwiązań poszerzających skalę działania i tym samym możliwości dotarcia do klientów. Takim rozwiązaniem jest właśnie usługa DPD Food. Podczas targów przeprowadziliśmy wiele rozmów, które z pewnością przełożą się na owocną współpracę. Cieszę się, że byliśmy częścią SMAKKów i mogliśmy zaprezentować branży gastronomicznej naszą nową ofertę, która spotkała się z bardzo ciepłym przyjęciem. Chciałbym podkreślić też przyjacielską atmosferę i troskę organizatorów o każdego wystawcę, co jest znakiem szczególnym SMAKKów - mówił Maciej Kasprzyk, koordynator ds. sprzedaży DPD Food.

Dynamiczne pokazy kulinarne przygotowała firma Farm Frites, gromadząc wokół swojego stoiska m.in. przedstawicieli dużych sieci burgerowni.

- Staraliśmy się przygotować tak nasze produkty, by pokazać ich nowe odsłony i koncepty, a także jak i gdzie można je wykorzystać, inaczej w restauracji czy na stacji benzynowej. Na SMAKKach zrealizowaliśmy nasz cel wizerunkowy, gdyż udało nam się zaprosić wielu klientów, w tym osoby decyzyjne, co nie zawsze jest łatwe. Tu przyszli i mieli dla nas czas - podkreśliła Beata Syberska, marketing manager w AJ Food, partner marki Farm Frites.

Bardzo widoczną na targach firmą było BWT Polska, które zachęcało do ograniczenia plastiku. Ich odpowiednie filtry nie tylko poprawiały smak wody, ale również podnosiły jej jakość, a uczestnicy targów mogli w każdej chwili sięgnąć po wodę ze szklanych dzbanków.

- Zwróciliśmy uwagę na SMAKKi, gdyż jest to nowy format w Polsce i głęboko wierzymy, że może stać się wiodącym eventem w branży. Część naszej działalności opiera się na dostarczaniu odpowiedniej wody dla gastronomii: hoteli, restauracji i kawiarni, a zadaniem naszej marki jest zapewnienie takich produktów, jak filtry gastronomiczne czy dystrybutory, które optymalnie uzdatnią wodę. Właśnie taki asortyment szeroko zaprezentowaliśmy podczas targów - podsumował Krzysztof Wydra, dyrektor marketingu BWT Polska.

Oczywiście oferta wystawców w dużej mierze była odpowiedzią na potrzeby branży. Wiele firm uwzględniło rozwiązania, mające na celu poszukiwanie oszczędności, optymalizację kosztów, zasobów i czasu. Pandemia niestety zweryfikowała rynek. Wyzwania, jakie postawiła przed przedsiębiorcami, sprawiły, że w branży pozostały najlepsze, rzetelnie i efektywnie prowadzone biznesy.

Jedna z nich jest firma UNOX Polska, posiadająca 30-letnią tradycję. Swoją działalność rozpoczęła od obsługi piekarnictwa i cukiernictwa, a dziś obsługuje całą branżę, czyli hotele, restauracje i catering. Oferuje wiele opcji urządzeń m.in. pieców konwekcyjno-parowych dopasowanych do każdego formatu biznesu, wykonywanych w oparciu o własne zasoby we Włoszech.

- Dostępne urządzenia, takie jak nasze piece, dzięki zaawansowanej technologii i sztucznej inteligencji, są łatwe w obsłudze, dzięki czemu odpowiadają na problem braku zasobów ludzkich. Umożliwiają zdalne zarządzanie zużyciem wody, energii, detergentów i ustawieniami, co pozwala na szybkie przygotowanie dań z menu. Mamy też urządzenie pełniące rolę ciepłego magazynu, dzięki któremu utrzymujemy produkty w odpowiednich temperaturach, a restauracyjny gość może natychmiast otrzymać gotową potrawę - mówił Damian Nielaba z UNOX Polska.

Na SMAKKach ekonomiczne rozwiązania i produkty, nagrodzone zostały w konkursach EkoWystawca i EkoProdukt. Jedną z nich był ekspres MATE służący do parzenia wysokiej jakości herbat liściastych i ziół wyposażony w ekran dotykowy, na którym wyświetlane są dostępne w urządzeniu herbaty, a także ich opisy i właściwości.

- Specjalnie przygotowane mieszanki herbat w odpowiednich pudełkach mogą stanowić element wyposażenia kącików gastronomicznych na stacjach benzynowych, w sklepach convenience, hotelach czy kawiarniach. Wierzymy, że dzięki temu urządzeniu rozwinie się moda na picie dobrej jakości herbaty, także na eventach - mówił Aleksander Krzych, brand ambasador Dalla Corte, autoryzowany trener AST z firmy BEST CS.

Na targach nie brakowało technologii pomocnych w prowadzeniu biznesu. Jak się okazuje Polska jest najszybciej rozwijającym się rynkiem inteligentnych robotów, które są w stanie znacznie usprawnić prace personelu. Dlatego przez wszystkie targowe dni można było obserwować roboty, zwinnie przemieszczające się alejkami pomiędzy branżowymi gośćmi targów, zachęcając do odwiedzenia stanowisk PUDU i Keenon. Zainteresowani zapoznali się też z bezprzewodową komunikacją zespołową Vocovo, aplikacją StockEasy do porównywania cenników poddostawców i umożliwiającą składanie wielu zamówień jednocześnie czy z rozwiązaniami IT NetPOS.

Wśród wystawców nie zabrakło również firm promujących swoje innowacyjne produkty spożywcze, jak np. konopny zamiennik mięsa marki Hempeat. Proponowane na stoisku atrakcyjne burgery chili sin carne, ramen oraz meksykańskie smaki, zachęcały do skorzystania z chwili przerwy w zwiedzaniu SMAKKów, by skosztować roślinnego posiłku, który z pewnością odegra coraz większą rolę w restauracyjnych kartach.  

- Nasze stoisko, na którym komponowali i serwowali rozmaite dania wybitni szefowie kuchni: Michał Karol Soliwoda i Sebastian Cichy, cieszyło się dużym zainteresowaniem. Pierwszego dnia odwiedziło nas wielu wystawców chętnych uczestniczyć w show live cooking. Drugiego odbyliśmy wiele dobrze rokujących spotkań biznesowych z przedstawicielami branży petrol, kawiarni, sieci restauracyjnych oraz convenience. Z kolei trzeci dzień był domeną restauratorów, zapewne z uwagi na konkurs kulinarny - podsumował Albert Szpindowski, co-founder, commercial director z Hempeat.

Oczywiście nie zabrakło stref live cooking oraz scen konkursowych. Odwiedzający targi mogli podziwiać dynamicznie rozwijający się rynek kuchni roślinnej podczas prezentacji dań bazujących na takowych składnikach, a także zaobserwować wysoki poziom młodych kucharzy - trzeciego dnia targów zaprezentowali się adepci pierwszej Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.

- W dzisiejszych czasach praca z młodymi ludźmi to bardzo ważna rzecz. Są naszą przyszłością, dlatego trzeba im przekazać wiedzę. Dla mnie udział w Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere jest bardzo satysfakcjonujący, a zarazem ogromnie potrzebny branży. Przygotowanie się młodych osób do wystąpień kulinarnych, a więc odpowiednia organizacja, dobór menu i sprzętu wymaga dużo pracy i zaangażowania. Aktualnie w branży walczymy o personel, którego jest zbyt mało, dlatego myślę, że ci młodzi, zdolni ludzie, to taki narybek, który dobrze rokuje, a który już wkrótce zaistnieje na rynku - mówił Adam Chrząstowski, szef kuchni, pod którego okiem młodzież przyrządzała finger foody.

Jeśli mowa o konkursach - ich również nie zabrakło! Festiwal Kawowych SMAKKów, Heinz Selection Finals, Olimpiada Kawy by Tom Obracaj & Marcin Rusnarczyk, I Mistrzostwa Polski ToNic Espresso - emocji z pewnością nie zabrakło!

Targi branżowe to zawsze okazja do zdobycia profesjonalnej wiedzy. W programie merytorycznym udział wzięło ponad 50 ekspertów. Zainteresowane częścią konferencyjną osoby mogły dowiedzieć się, że sukces w branży gastronomicznej nie zależy wyłącznie od wielkości przychodu i wypełnienia sali, ale także od wielu innych czynników.

- Sukces to dobre zarządzanie, optymalizacja kosztów i świadomość wszystkich aspektów biznesowych restauracji. Sam food cost nie wystarczy, trzeba policzyć biznes, porozmawiać z pracownikami o zyskach firmy, aby zyskali świadomość wyniku finansowego, co zazwyczaj zmienia ich nastawienie. Niektórzy restauratorzy, pomimo pełnej sali nie wiedzą, że ich biznes jest na minusie - zwrócił uwagę Piotr Rogowski, współwłaściciel firmy doradczej V4B, który w sześciu krokach opowiedział, jak skutecznie zarządzać kosztami, aby restauracja była dochodowa pomimo kryzysu w branży.

O budowaniu relacji z pracownikami i młodym pokoleniu pracowników mówili Marcin i Dorota Krysińscy, współzałożyciele sieci restauracji Mihiderka, a także Agnieszka Kazyś, prezeska zarządu firmy DBL, posiadającej w swojej ofercie serwis odzieży roboczej i ochronnej oraz mat wejściowych. Ciekawy punkt programu stanowiła też debata na temat źródeł finansowania dla branży HoReCa z udziałem Radosława Hutnika, dyrektora Pionu Bankowości Przedsiębiorstw, PKO Bank Polski, Marka Synowca, eksperta ds. pozyskiwania funduszy z Fund Hunters i Rafała Czerkawskiego, eksperta ds. projektów unijnych, prezesa marki Doradcy365.

Celem organizatorów SMAKKów jest kształtowanie rzeczywistości branży. Jak mówi Anna Wielgos, wiceprezes zarządu firmy Space4Trade i organizator targów:

- Jesteśmy wdzięczni za wszystkie pozytywne opinie, ale i konstruktywne uwagi. Powierzone nam zaufanie zobowiązuje, dlatego będziemy wdrażać cenne sugestie i pracować na sukces kolejnej edycji, która odbędzie się w marcu 2024 roku.