Polska edycja Les Chefs en Or rozstrzygnięta!

Polska edycja Les Chefs en Or rozstrzygnięta!

W emocjonującym finale zatriumfowała Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Prof. E. Pijanowskiego w Warszawie.

Dziewięciu młodych adeptów sztuki kulinarnej miało za zadanie przygotować danie główne na bazie pstrąga tęczowego. W rywalizacji walczyli o wartościowe nagrody dla siebie i swoich szkół. Zmagania były dwuetapowe, a wielki finał miał miejsce 16 listopada w Instytucie Kulinarnym Trangourmet. Wszystkie składniki, których potrzebowali zawodnicy, pochodziły z asortymentu Selgros Cash & Carry.

Na gotowanie uczniowie mieli półtorej godziny. Potrawy były oceniane pod kątem smaku, struktury oraz spójności, a dodatkowo zwracano uwagę na czystość stanowiska, technikę oraz kreatywne podejście do produktu. W jury zasiedli Jan Kuroń, Jarosław Uściński, Krzysztof Wodziński oraz Bartosz Peter.

Zwyciężczyni polskiej edycji Les Chefs en Or, Weronika Gurynow, przygotowała pstrąga z patelni z sosem beurre blanc, rillettes z pstrąga na toście z odświeżającą sałatką z kapusty oraz mini hasselbackiem z masłem smakowym i karmelizowaną szalotką z puree z pietruszki. Dzięki swoim umiejętnością wygrała 3000 zł oraz miesięczny staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, a także wywalczyła 5000 zł na zakupy w Selgros Cash & Carry dla swojej szkoły, wraz z wizytą ekspertów z Instytutu, którzy przekażą swoją wiedzę uczniom.

Serdecznie gratulujemy!