Polska z gwiazdkowym sukcesem

Polska z gwiazdkowym sukcesem

19 czerwca 2023 roku okazał się wielkim dniem dla polskiej gastronomii. Przewodnik Michelin ogłosił polską selekcję najlepszych restauracji z Warszawy, Krakowa oraz Poznania. Tym samym ogłoszone zostało, które restauracje otrzymały specjalne wyróżnienia. Bottiglieria 1881 w Krakowie, w której szefem kuchni jest Przemysła Klima, jako pierwsza polska restauracja w historii, zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Po jednej gwiazdce otrzymała restauracja z Warszawy i Poznania.

Zestawienie opublikowane przez przewodnik Michelin objęło aż 49 lokali, wśród których znalazły się nie tylko gwiazdkowe lokale, ale również siedem z wyróżnieniem Bib Gourmand. Inspektorzy przewodnika Michelin odwiedzili nie tylko znane już Warszawę i Kraków, ale również Poznań, z którego aż 11 lokali uznali za wartych polecenia. Stolicę naszego kraju w przewodniku reprezentuje 19 lokali, zaś Kraków 18.

Odkąd wiadomo było, że inspektorzy Michelin odwiedzą Polskę, wszyscy z niecierpliwością oczekiwali na gwiazdkowy werdykt. Do tej pory mieliśmy raptem jedną restaurację z gwiazdką. Od wczoraj w kraju zaświeciły kolejne. Znana wszystkim krakowska Bottiglieria 1881 otrzymała drugą gwiazdkę, zaś swoje pierwsze gwiaździste wyróżnienie otrzymały poznańska Muga, w której szefem kuchni jest Artur Skotarczyk oraz warszawska Nuta, z Andreą Camastrą na czele.

- Bardzo się cieszymy, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwiema Gwiazdkami Michelin. Nieustająco śledzimy rozwój sceny kulinarnej w Krakowie i Warszawie, a w tym roku mamy przyjemność rozszerzyć nasz zasięg również o Poznań. Inspektorzy Michelin byli pod wrażeniem tętniącego życiem i szybko rozwijającego się rynku restauracyjnego w tym mieście, gdzie znaleźli wiele wyjątkowych lokali godnych polecenia - stwierdził Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor Przewodników Michelin.

Dodatkowo przyznano również wyróżnienia Bib Gourmand. Jest to nagroda za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. Wyróżnione zostały: MOLÁM w Krakowie,  Fromażeria i TU.REStAURANT w Poznaniu, a także warszawskie Koneser Grill, Kieliszki na Próżnej, Le Braci oraz alewino.

Restauracjami rekomendowanymi przez przewodnik są: 

  • Poznań: 62 Bar & Restaurant, A nóż widelec, Delicja, NOOKS, Papavero, SPOT., The Time, Zen On 
  • Warszawa: Bez Gwiazdek, Butchery & Wine, Concept 13, Dyletanci, elixir by Dom Wódki, Epoka, Europejski Grill, Hub.praga, Kontakt, Muzealna, Nobu Warsaw, Nolita, Rozbrat 20, Szóstka
  • Kraków: Albertina, Amarylis, Artesse, Copernicus, Farina, Filipa 18, Fiorentina, Giewont (Kościelisko), Hana Sushi, Karakter, Kogel Mogel, NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak, Pod Nosem, Pod Różą, Szara, ZaKładka, Zazie. 

Serdecznie gratulujemy wszystkim restauracjom i szefom kuchni!