Polskie Forum Żywności Ekologicznej 2025 na BioExpo
Rynek żywności ekologicznej staje się jednym z najszybciej rozwijających się sektorów polskiej gospodarki. W odpowiedzi na te zmiany Polska Izba Żywności Ekologicznej organizuje Polskie Forum Żywności Ekologicznej 2025. Wydarzenie odbędzie się już w dniach 25-27 listopada 2025 w przestrzeni Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie.
W obliczu dynamicznie rosnącej świadomości konsumenckiej, rynek żywności ekologicznej w Polsce zyskuje coraz większe znaczenie. Polacy coraz częściej sięgają po produkty bio, oczekując jakości, przejrzystości i odpowiedzialności producentów - podkreślają organizatorzy wydarzenia. To właśnie te zagadnienia będą w centrum tegorocznego Forum, które stanie się platformą wymiany wiedzy, doświadczeń i inspiracji dla wszystkich uczestników rynku ekożywności.
Co w programie?
Podczas Polskiego Forum Żywności Ekologicznej 2025 odbędą się cztery panele tematyczne, poświęcone m.in. żywieniu w placówkach edukacyjnych, wdrażaniu żywności ekologicznej w gastronomii zbiorowej, polityce i przepisom prawnym oraz aktualnym trendom na rynku BIO. Uczestnicy będą mieli także możliwość bezpośrednich konsultacji z ekspertami, co pozwoli na wymianę doświadczeń i uzyskanie praktycznych wskazówek dotyczących produkcji, dystrybucji i promocji żywności ekologicznej.
Co czeka na uczestników Forum?
Panel 1: "Eko na talerzu ucznia - co na to prawo?"
Panel ten odbędzie się 25 listopada 2025, w godz. 11:00-12:30. Skupi się na zagadnieniach związanych z żywieniem w placówkach edukacyjnych (szkoły, przedszkola) w kontekście żywności ekologicznej oraz regulacjach prawnych, które wpływają na stosowanie produktów bio w jadłospisach dla dzieci.
Panel 2: "BIO restauracje i stołówki - czy to możliwe i...zgodne z prawem?"
Panel zaplanowany jest na 25 listopada 2025, w godz. 12:30-14:00. Poruszy tematykę wdrażania żywności ekologicznej w gastronomii zbiorowej - restauracjach i stołówkach - z uwzględnieniem przeszkód prawnych, wymogów formalnych oraz praktycznych wyzwań, które trzeba pokonać, by działać zgodnie z przepisami i zasadami bio.
Panel 3: "Polityka i przepisy"
Panel odbędzie się 26 listopada 2025, w godz. 11:00-12:30. Będzie poświęcony analizie polityki rolnej, regulacjom prawnym oraz instrumentom legislacyjnym wpływającym na sektor żywności ekologicznej - zarówno na poziomie krajowym, jak i unijnym.
Panel 4: "Trendy na rynku BIO"
Panel zaplanowano na 27 listopada 2025, w godz. 11:00-13:00. Skupi się na nowych kierunkach rozwoju rynku żywności ekologicznej - zwyczajach konsumenckich, innowacjach produktowych oraz zmianach w popycie i ofercie, które kształtują przyszłość branży BIO.
Wśród panelistów nie zabraknie ekspertów, w których gronie znaleźli się m.in.: Anna Bisz-Kierdelewicz, kierownik Wydziału Programu dla Szkół w Departamencie Wspierania Rolnictwa, Grzegorz Łapanowski, szef kuchni, Małgorzata Waszewska, dyrektor Biura Rolnictwa ekologicznego i Produktów Regionalnych w IJHARS, Jacek Czauderna, prezes Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu, Ewa Świerkula, Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju, Wioletta Wrzaszcz, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Piotr Zimolzak, SW Research, Konrad Nowakowski, Polska Izba Odzysku i Recyklingu Opakowań oraz Karolina Woś, SGGW w Warszawie.
Jak wziąć udział?
Aby wziąć udział w Polskim Forum Żywności Ekologicznie należy zarejestrować się na targi poprzez stronę https://bioexpo.pl/rejestracja/ oraz wypełnić formularz zapisów na Forum TUTAJ
Wstęp wolny. Liczba miejsc ograniczona.