Polskie pierogi w kosmosie

Polskie pierogi w kosmosie

W środę, 25 czerwca 2025 roku rozpoczęła się misja kosmiczna Ax-4. W kosmos poleciał Sławosz Uznański-Wiśniewski, który na orbitę zabrał polskie przysmaki. Receptury opracował znany kucharz.

Sławosz Uznański-Wiśniewski, jako astronauta projektowy Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA), rozpoczął realizację dwutygodniowego programu technologiczno-naukowego, obejmującego kilkanaście eksperymentów zaproponowanych przez polski przemysł kosmiczny i opracowanych pod przewodnictwem ESA.

Misja ta jest częścią komercyjnego lotu załogowego Axiom Mission 4. Na jej potrzeby zostało przygotowane specjalne menu - receptury dań opracował Mateusz Gessler. Są to liofilizowane pierogi z kapustą i grzybami, klasyczna pomidorówka, leczo z kaszą gryczaną oraz kruszonka z jabłkiem na deser.

- Na pierwszym miejscu zawsze były pierogi! Sam lubię je lepić, a mieszkając za granicą, często dzieliłem się nimi ze znajomymi z różnych krajów. To był dla mnie oczywisty wybór, ale opracowanie produktu do konsumpcji na orbicie okazało się niezłym wyzwaniem zarówno jeśli chodzi o samą liofilizację, jak i wymogi dotyczące przyrządzania dań na Stacji Kosmicznej - produkt można zalać wodą, ale niewchłoniętej wody gdzie wylać już nie ma! Na szczęście udało się znaleźć rozwiązanie, by pierogi mogły polecieć w kosmos - komentuje swój wybór Sławosz Uznański-Wiśniewski.

Czy pierogi w stanie nieważkości smakują równie dobrze? A może jeszcze lepiej?