
Pomysły KE na zmiany w handlu żywnością
Komisja Europejska za cel wzięła sobie zmiany norm handlowych niektórych produktów rolno-spożywczych. Proponuje zmiany takie jak rozwiązanie dotyczące sprzedaży brzydkich owoców i warzyw, nowe oznaczenia na sokach, zmianę definicji dżemu oraz inne zmiany w kategoriach takich jak drób, jaja oraz miód.
Zmiany, o których myśli Komisja Europejska mają pomóc konsumentom w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów zakupowych, które dotyczą codziennej diety, a także mają przyczynić się do zapobiegania marnowaniu żywności. Jak mówi komisarz Janusz Wojciechowski, cytowany w artykule prasowym Komisji Europejskiej:
- Normy handlowe to wspólny język konsumentów i podmiotów gospodarczych, aby wszyscy wiedzieli co sprzedają i kupują, oraz zapewnić lojalną konkurencję dla wszystkich w UE. Podobnie jak każdy język zmienia się wraz z upływem czasu, tak też zmieniają się potrzeby i nawyki wszystkich podmiotów w łańcuchu dostaw żywności. Chcemy zwiększyć przejrzystość produktów sprzedawanych konsumentom i ograniczyć marnowanie żywności, a jednocześnie docenić jeszcze bardziej zrównoważone i zdrowsze metody produkcji stosowane przez producentów.
Jedną z propozycji Komisji Europejskiej jest obowiązkowe wskazywanie miejsca pochodzenia żywności. Pomysł ten ma na celu wprowadzenie jaśniejszych oznaczeń pochodzenia takich produktów, jak miód, orzechy, suszone owoce i dojrzewające banany, a także oczyszczonych, przetworzonych i pokrojonych owoców i warzyw, takich jak na przykład zapakowane liście sałaty. To samo dotyczy mieszanek - na etykiecie będzie musiał być podany kraj lub kraje pochodzenia. Celem tej propozycji jest zwiększenie przejrzystości dla konsumentów oraz promowanie produkcji tych produktów na terenie Unii Europejskiej.
Zmiany, które proponuje KE dotyczą również marnowania żywności oraz odpadów opakowaniowych. Jedną z kwestii są tak zwane "brzydkie" owoce i warzywa, czyli takie, które posiadają wady zewnętrzne, ale nadal nadają się do spożycia. Gdyby były sprzedawane konsumentom lokalnie i bezpośrednio przez producentów, zostałyby zwolnione z obowiązku przestrzegania norm handlowych. Odzysk tych warzyw i owoców w stanie świeżym mógłby zapewnić konsumentom możliwość ich kupienia po bardziej przystępnych cenach, a także przynieść korzyści producentom, którzy działają na krótkim łańcuchu dostaw. Produkty, które dotknięte zostały klęskami żywiołowymi lub innymi wyjątkowymi okolicznościami, jeśli tylko byłyby bezpieczne do spożycia, mogłoby również być sprzedawane
Kolejną propozycją jest zwolnienie produktów przeznaczonych na darowiznę z głównych wymogów dotyczących etykietowania, co ułatwiłoby uczestnictwo różnych podmiotów w darowiznach, a także ograniczyłoby biurokrację i znakowanie.
Komisja Europejska proponuje również zmianę na etykietach soków owocowych. Będą one mogły nosić opis "bez dodatku cukru" w celu wyjaśnienia, że z definicji nie mogą one zawierać cukrów dodanych (w przeciwieństwie do nektarów owocowych). Dodatkowo, aby nadążyć za rosnącym popytem na produkty o niższej zawartości cukru, na etykiecie soku owocowego o zmienionym składzie można umieścić informację "sok owocowy o obniżonej zawartości cukru". Uproszczeniu procedur i dostosowaniu się do gustu konsumentów ma służyć również obecna już możliwość stosowania terminu "woda kokosowa" obok terminu "sok kokosowy".
Na celowniku KE są również dżemy i marmolady. Propozycja Komisji dotyczy zwiększenia zawartości owoców w dżemach z 350 gramów do minimum 450 gramów, a nawet do 550 gramów w produktach najwyższej jakości, na kilogram produktu. Równocześnie do ogólnego wzrostu zawartości owoców, oferowane będą produkty o zmniejszonej zawartości cukrów prostych oraz większej ilości owoców niż obecnie. Zmiany również mogą dotyczyć marmolady. Do tej pory nazwa ta dopuszczana była wyłącznie w odniesieniu do dżemów cytrusowych, będzie dozwolone dla wszystkich dżemów, aby wprowadzić możliwość dostosowania nazwy produktu do nazwy stosowanej najczęściej.
Jeszcze jedna zmiana ma dotyczyć znakowania jaj - ma się to odbywać bezpośrednio w gospodarstwach, co ma poprawić identyfikowalność. Dodatkowo na zewnątrz pomieszczeń wykorzystywanych w systemach produkcji jaj na wolnym wybiegu mogą być stosowane panele słoneczne, co przyczyni się do zwiększenia dostaw energii ze źródeł odnawialnych.
Jakie procedury czekają teraz Komisję Europejską? Wnioski dotyczące świeżych owoców i warzyw, jaj i drobiu będą dostępne przez jeden miesiąc w celu otrzymania informacji zwrotnej od społeczeństwa. Następnie akty zostaną przyjęte i przekazane Parlamentowi Europejskiemu i Radzie na dwumiesięczny okres kontroli. Komisja opublikuje je po zakończeniu tej procedury. Jeśli zaś chodzi o wnioski dotyczące dżemów, marmolady, soków owocowych i miodu, to odnoszą się one do dyrektyw i zostaną poddane zwykłej procedurze współustawodawczej Parlamentu Europejskiego i Rady przed ich publikacją i wejściem w życie.