Pop-up Międzymiastowa vol. 3 za nami!

Pop-up Międzymiastowa vol. 3 za nami!

8 szefów kuchni, 8 interpretacji street foodu. W czwartek, 12 czerwca 2025 roku w restauracji Cucina 88 w Poznaniu odbyła się trzecia odsłona Pop-up Międzymiastowa vol. 3: Powitanie lata. Wieczór upłynął w letniej, koktajlowej atmosferze.

W przestrzeni poznańskiej restauracji oraz ogródka Cucina 88 spotkały się smaki, wino oraz letnia aura z muzyką w tle. Na kulinarne odkrywanie street foodu w unikalnej odsłonie goście zostali zaproszeni przez ośmiu szefów kuchni z różnych regionów Polski i świata.

Gospodarzem imprezy był Bogumił Przybylak - szef kuchni restauracji Cucina 88. Przygotowane przez niego sajgonki z pieczonej kaczki z żelem szafran-mango i sałatką z liści aksamitki zachwyciły połączeniem chrupkości z intensywnym smakiem umami.

Ernest Jagodziński z Chef's Table w Poznaniu zaprosił gości do skosztowania dania z azjatyckim twistem - przygotował sataye z kurczakiem, krewetkami, wieprzowiną z relishem jogurtowym, ogórkiem, miętą i sosem orzechowym z dodatkiem kolendry.

Z kolei propozycją Augustine Tiydze - pasjonata kuchni włoskiej, była chałka smażona z foie gras, żelem z buraka z dodatkiem trufli i szczypiorku.

Street food w interpretacji Marcina Szukaja, szefa kuchni Kuchnia by Marcin Szukaj w Bydgoszczy, opierał się na libańskim hummusie, sałatce tabbouleh i lawaszu.

Maicol Guazzini reprezentujący Giotto Food zaproponował natomiast focaccię barese z pomidorami, oliwkami, plastrami sezonowanego rostbefu Monella alpina, do tego majonez z ndują, musztardowiec, zioła, bottarga oraz perły z truflą.

Bartłomiej Pawlikowski - szef kuchni Stanica Łowiecka "Kniejówka" w Ownicach - zaprosił na degustację pampucha drożdżowego z młodą kapustą, rabarbarem, udźcem z dzika, majerankiem, jabłkiem przełamanym calvadosem.

Mateusz Ciołko - szef kuchni Butchery & Wine w Gdyni potraktował street food jako okazję do przyrządzenia kofty z dojrzewającej polskiej wołowiny oraz krewetek z majonezem z białych szparagów i ogórkiem małosolnym.

Dawid Wojciechowski z Restauracji Salt w Hotelu Copernicus w Toruniu przyrządził ozór wołowy, huarache, sałatkę z jabłkiem Granny Smith, piklowaną kalarepę z marchewką. Danie wykończył sosem barbecue na bazie whisky.

Wydarzenie było doskonałą okazją, aby w swobodnej atmosferze zasmakować street foodowych dań w autorskim wydaniu szefów kuchni, delektując się winem, orzeźwiającymi drinkami z koktajl barów oraz klimatyczną muzyką.