Poradnik o prowadzeniu biznesu w HoReCa już dostępny

Poradnik o prowadzeniu biznesu w HoReCa już dostępny

Wielu zastanawia się, jak prowadzić zrównoważony biznes gastronomiczny. Aby odpowiedzieć na dylematy Polaków, powstał pierwszy poradnik "Zrównoważona restauracja". Publikacja ta ma na celu podnoszenie świadomości w zakresie CSR wśród przedsiębiorców z branży HoReCa. Poradnik w formie e-book wydała sieć hurtowni MAKRO Polska.

Jest to praktyczny poradnik, który zawiera porady poparte wiedzą i doświadczeniem ekspertów. Zawiera opis narzędzi oraz gotowe rozwiązania, które pomagają ograniczyć negatywny wpływ na środowisko. Konsekwencją ich wdrożenia jest także ograniczenie wydatków, na przykład poprzez zmniejszenie zużycia energii. Ważną kwestią w zakresie dbania o środowisko jest również ograniczenie stosowania produktów z tworzyw sztucznych i zachęcanie klientów do korzystania z wielorazowych opakowań.

W poradniku zawarto informacje o korzyściach wynikających z wprowadzenia etycznych, certyfikowanych artykułów, a także odpowiedzi na pytania, jakie warunki musi spełnić żywność przetworzona, aby została uznana za ekologiczną. Poruszony zostanie również temat menu klimatycznego, który jest nowym zjawiskiem w gastronomii i uwzględnia ślad węglowy przygotowanego dania.

Restauratorzy znajdą także informacje dotyczące zarządzania pracownikami. Dowiedzą się, co jest ważne dla zatrudnionych oraz w jaki sposób mogą zadbać o atmosferę w pracy. Jednym z głównych przekazów poradnika jest podkreślenie, jak ważne jest podejmowanie inicjatyw proekologicznych i że jest to obowiązek każdego restauratora. Angażowanie gości w akcje związane z szeroko pojętą społeczną odpowiedzialnością biznesu ma wymiar nie tylko wizerunkowy, ale także daje poczucie pełnienia ważnej misji przez ich lokale.

- MAKRO Polska od wielu lat podejmuje działania na rzecz zrównoważonego rozwoju. Chcemy dzielić się naszym doświadczeniem i wspólnie budować odpowiedzialny biznes. Właśnie w tym celu powstał e-book "Zrównoważona restauracja" - mówi Beata Filiks, kierownik projektu ds. zrównoważonego rozwoju z MAKRO Polska.

E-book jest bezpłatnym wsparciem dla wszystkich restauratorów.