Postaw na rodzinne menu na dowóz

Postaw na rodzinne menu na dowóz

Choć możemy już zaprosić gości do stolika w naszych restauracjach, wciąż chętnie korzystają oni z możliwości zamówienia potraw do domu. Ten trend utrzyma się jeszcze długo - ze względu na obawy dotyczące obecności w miejscach publicznych, jak i na zmieniające się przyzwyczajenia zakupowe. To dlatego restauracje wciąż mogą wiele zyskać na dalszym rozwijaniu oferty na dowóz. Jednym z pomysłów jest promowanie zestawów dla kilku osób.

Dotarcie z naszą ofertą do kilkuosobowych rodzin to łakomy kąsek. Zapewnienie sobie zamówienia - a zwłaszcza regularnych zamówień - kilku potraw z jednego gospodarstwa domowego może stać się nową strategią sprzedażową Twojej restauracji. Jakie zmiany należy wprowadzić, aby na tym polu osiągać sukcesy?

Zmiany w menu - koniecznie!

Oferta dla rodzin musi być skrojona według ich potrzeb i oczekiwań - a te związane są nie tylko z konkurencyjną ceną, ale także z wygodą złożenia zamówienia oraz - co kluczowe - z dostosowaniem menu do zróżnicowanych potrzeb domowników.

To właśnie dlatego musimy zapewnić rodzinom różnorodne menu: takie, które będzie odpowiadało zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Warto w ofercie przedstawić osobne menu dziecięce, które wielkością porcji i charakterem będzie spełniało oczekiwania najmłodszych gości, a ceną zadowoli ich rodziców. Aby zachęcić ich do wyboru Twojej oferty, można zaproponować im specjalną promocję: do dania głównego danie dziecięce z rabatem - lub odwrotnie.

Najciekawszym zabiegiem jest jednak oferowanie zestawów rodzinnych składających się z zupy i dania głównego oraz przystawki lub deseru, na przykład dla czterech osób - dwóch dorosłych i dwójki dzieci. Zaproponuj gościom kilka możliwości stworzenia takiego zestawu: na przykład jako jedno danie zapakowane w duże, zbiorcze opakowanie lub jako osobne zestawy dla dorosłych oraz dla dzieci.

Niezwykle ważna będzie tutaj polityka cenowa Twojej restauracji. Zestawy dla rodzin powinny mieć atrakcyjną cenę - wyraźnie niższą niż w przypadku pojedynczego dania. Dzięki temu możesz liczyć nie tylko na pierwsze zamówienie, ale także na kolejne, jeśli potrawy zasmakują domownikom.

Wybierz niezawodne potrawy

Jakie dania powinny wejść w skład rodzinnych zestawów? Aby to określić, przeanalizuj dokładnie strukturę sprzedaży - sprawdź, które dania są najczęściej zamawiane w porze obiadowej. To właśnie popularne pozycje powinny zostać uwzględnione w zestawach, gdyż muszą wpisywać się w gusta jak największej liczby gości.

Najczęściej będą to więc proste, powszechnie znane i lubiane dania. W przypadku kuchni polskiej mogą być to pierogi lub naleśniki, w przypadku włoskiej pizza margherita czy spaghetti bolognese, w przypadku azjatyckiej - smażony ryż lub makaron z dodatkami.

Wybierając potrawy dla dzieci, nie ograniczaj się do popularnych nuggetsów z frytkami. Rodzicom coraz bardziej zależy, aby najmłodsi domownicy jedli zdrowo. Warto zaproponować im lekkie dania pełne warzyw i owoców, jak placuszki z marchewki, makaron z pomidorami czy pełnoziarniste leniwe z truskawkami. Dorośli na pewno je docenią.

Nie możesz też zapomnieć o zmieniających się trendach żywieniowych. Ponieważ coraz więcej uwagi przykładamy do właściwości zdrowotnych jedzenia, rośnie zapotrzebowanie na restauracyjne potrawy nie zawierające glutenu oraz laktozy, a także dania bezmięsne i roślinne. Ich przygotowanie nie będzie dla Ciebie problemem, jeśli oprzesz się na sprawdzonych produktach roślinnych nie posiadających alergenów, jak chociażby skorzystasz z roślinnej alternatywy śmietany Flora Plant 15% (do gotowania) oraz Flora Plant 31% (do gotowania i ubijania - wyśmienicie nadaje się do tworzenia pysznych deserów).

Składniki mają znaczenie

W tworzeniu potraw znajdujących się w menu dziecięcym oraz zestawach rodzinnych kluczowy jest nie tylko smak, ale i funkcjonalność. Ile razy jesteśmy świadkami, że dziecko odmówi jedzenia w danym momencie i danie trzeba podać za kilka godzin! Dlatego potrawy muszą być łatwe do odgrzania, a po kilku godzinach wciąż smaczne oraz estetyczne.

Aby to było możliwe, musimy zweryfikować produkty, z których korzystamy. Przykładem może być użycie tradycyjnej śmietany, która po podgrzaniu spływa z makaronu oraz nie utrzymuje się na pierogach czy naleśnikach. - Warto skorzystać z alternatyw, dzięki którym będziemy mogli dostarczyć gościom dania zarówno pyszne, jak i piękne - podpowiada Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional. - Mowa choćby o unikalnym połączeniu maślanki i tłuszczów roślinnych w Ramie Cremefine Profi oraz Ramie Cremefine Fraiche, które zachowują stabilność w trudnych warunkach dowozu - dodaje Robert Kopacz.

Testuj i eksperymentuj!

Wprowadzenie do oferty menu dla dzieci oraz zestawów rodzinnych oznacza niewielkie inwestycje, które mogą przekuć się w spore zyski Twojej restauracji. Jednak aby to było możliwe, lepiej nie zrażać się pierwszymi (ewentualnymi) porażkami, tylko eksperymentować z rodzajami dań w zestawach, formami promocji oraz poziomem cen. Tylko dzięki testowaniu różnych rozwiązań będziemy mogli znaleźć to, które przyniesie najwięcej korzyści i zadowoli Twoich rodzinnych gości.

Artykuł powstał przy współpracy z Upfield Polska sp. z o. o.