Powstała Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej

Powstała Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej

16 września w restauracji Kuchnia Żoliborz w Warszawie odbyła się konferencja prasowa poświęcona powstaniu Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Na spotkaniu przedstawiono zarząd oraz zadania, jakich podejmie się IGGP. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej będzie zrzeszać restauratorów, przedsiębiorców oraz stowarzyszenia działające w zakresie gastronomii.

Do zadań Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej będzie należała realizacja:

Projektów ustawodawczych

  • Pozwy z tytułu ograniczenia prowadzenia działalności w czasie Epidemii, (Ustawa z dnia 22 listopada 2002 r. o wyrównywaniu strat majątkowych wynikających z ograniczenia w czasie stanu nadzwyczajnego wolności i praw człowieka i obywatela).
  • Pomoc w roszczeniach odszkodowawczych do wynajmujących, którzy nie zgodzili się na obniżenie czynszu najmu w okresie Epidemii, (podstawa: clausula rebus sic stantibus - działania w nadzwyczajnych okolicznościach - Art 357 pkt. 1 k.c.).
  • Opracowanie Programów wsparcia finansowego dla Przedsiębiorców gastronomicznych (obligacje, programy płynnościowe), po wprowadzeniu wszystkich Programów Tarczy antykryzysowej.
  • Unormowanie przepisów samorządów lokalnych w przedmiocie opłat i zasad najmu powierzchni miejskich pod ogródki sezonowe przy lokalach.
  • Lobbowanie w sprawie obniżenia podatku VAT od usług gastronomicznych.

Projektów finansowych

  • Rekomendowani przez Izbę Dostawcy - specjalne stawki dla członków Izby.
  • Optymalizacja zakupów produktów, w tym: Grupy zakupowe, w tym Grupy zakupowe regionalne.
  • Negocjowanie niższych stawek z OZZ (ZPAV), za ubezpieczenia, obniżenie prowizji portali internetowych od dostaw zamówień gastronomicznych.

Projektów doradczych

  • Programy szkoleniowe dla gastronomii - Najlepsze praktyki stosowane w Polsce i zagranicą (baza rekomendowanych firm szkoleniowych ze specjalnymi stawkami dla członków Izby).
  • Porady prawne dla członków Izby - specjalne pakiety doradztwa legislacyjnego, ubezpieczeniowego, itp.
  • Pomoc w pozyskiwaniu Dotacji Unijnych dla branży gastronomicznej.

Każdy z wyżej wymienionych projektów posiada swojego lidera, który wspólnie z zespołem roboczym opracuje finalne projekty i zapytaniu w celu złożenia ich w odpowiednich organizacjach społecznych i rządowych i tym samym uzyskania oficjalnych stanowisk i decyzji tychże organizacji.

W zarządzie IGGP zasiedli: Jacek Czauderna - prezes zarządu, Jarosław Walczyk - wiceprezes zarządu oraz Sławomir Grzyb - sekretarz generalny zarządu. Natomiast radę tworzą: Waldemar Hołówka, Iwona Niemczewska, Dariusz Strot, Maciej PodlaszewskiRafał Krzycki, Marcin Soból, Marcin Socha oraz Michał Strot.