Poznaliśmy najlepszą restaurację w Polsce w 2019 roku

Poznaliśmy najlepszą restaurację w Polsce w 2019 roku

25 października w Pałacu Tłokinia odbył się finał IX edycji przewodnika Poland 100 Best Restaurants. W trakcie jego trwania wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni, a także ogłoszono listę najlepszych restauracji w Polsce w 2019 roku.

Finał IX edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Pałacu Tłokinia, miejscu niezwykle eleganckim, pełnym szyku i tradycji. Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej. W wydarzeniu wzięło  udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2019.

W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 845 restauracji. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.

Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów, dzięki czemu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna, niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według "Poland 100 Best Restaurants Score" na podstawie kompilacji  przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w czterech grupach: AWARD OF EXCELLENCE - jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE - 2 widelce, GRAND AWARD - 3 widelce oraz GRAND AWARD - 3 widelce plus.

NAJLEPSZĄ RESTAURACJĄ W POLSCE 2019 roku została Platter By Karol Okrasa z Warszawy. Tytuł NAJLEPSZEJ KARCZMY W POLSCE 2019 roku przypadł  Karczmie pod Sokołem z Sokółki.

Przyznano również nagrody specjalne - SZEFEM KUCHNI ROKU 2019 został Maciej Majewski, OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2019 została Iwona Niemczewska, SZEFEM KUCHNI JUTRA ROKU 2019 - Rafał Durka, KUCHARZEM ODKRYCIEM ROKU 2019 - Maciej Pisarek, KUCHARZEM MŁODYM TALENTEM ROKU 2019 - Krzysztof Konieczny. Nagrodę za KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2019 otrzymał Maciej Nowicki, Wojciech Pasikowski dostał nagrodę za KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2019. Przyznano również dwie nagrody za DEBIUT ROKU 2019, które trafiły do warszawskich restauracji - Rest. Baczewskich oraz Niewinni Czarodzieje 2.0.

Uwieńczeniem wieczoru była 4 daniowa, najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce serwowana przed uroczystością rozdania nagród. Menu przygotował szef kuchni Pałacu Tłokinia - Andrzej Klimek.

Połączenie kuchni polskiej z elementami kuchni francuskiej, inspirowane kuchnią pierwszej właścicielki pałacu Pani Zofii Chrystowskiej sprawiło, że podniebienia nawet najbardziej wymagających gości zostały w pełni zaspokojone. W menu znalazła się: PRZYSTAWKA- Burak panna cotta i chrzan / śmietana wędzona / chrust z buraka / beza. ZUPA - Consomme z leśnych grzybów z pierożkiem z perliczki prażynką grzybową. DANIE GŁÓWNE -Jeleń / kluski żelazne /marchew /seler w cieście solnym / sos z jałowcem oraz DESER - Migdał / wanilia / kokos / biała czekolada. Po uroczysty rozdaniu nagród goście raczyli się wykwintnymi potrawami zaserwowanymi w formie bufetu zimnego i ciepłego.