Praski Koneser - kulinarny fenomen stolicy

Praski Koneser - kulinarny fenomen stolicy

Na terenie byłej fabryki wódek, na coraz modniejszej warszawskiej Pradze, powstało prawdziwe zagłębie kulinarne. Do współtworzenia strefy gastronomicznej Konesera zaproszeni zostali doświadczeni restauratorzy. Tworzą oni wyróżniające się na rynku koncepty, dzięki którym przestrzeń ta spełnia wymagania najbardziej wybrednych- Koneserów Smaku.

Centrum Praskie Koneser, usytuowane na terenie XIX-wiecznej fabryki wódki, jesienią ubiegłego roku przywróciło do życia zabytkowe budynki, tworząc nowe, coraz mocniej bijące, kulturalne serce Warszawy. Centrum Praskie Koneser wyróżnia się pod kątem rozrywkowej, muzealnej, zakupowej i przede wszystkim gastronomicznej oferty. Ta rozwija się tu z każdym miesiącem dzięki współpracy ludzi z pasją, którzy znaleźli tu swoje miejsce dla biznesu i realizacji marzeń.

Niepowtarzalny klimat tworzą w Koneserze liczne miejsca spotkań przy stole, takie jak restauracje, kawiarnie, bary, będące odpowiedzią zarządzającej obiektem grupy Liebrecht & wooD na potrzeby mieszkańców stolicy, ale również gości z kraju i świata.

Ja pierwszy uwierzyłem w potencjał Konesera. Zachwycała mnie jego architektura i historia, które razem tworzą tu niepowtarzalną w skali Warszawy i kraju opowieść i atmosferę. Dziś, kiedy Koneser rośnie w siłę, a Zoni przyciąga coraz liczniejsze grupy gości, czujemy dobitnie, że kulinarną przestrzeń tego miejsca tworzą ludzie tacy jak my - pasjonaci architektury, sztuki, gościnności i doskonałego jedzenia. Dokładnie tacy też są nasi goście, to koneserzy smaku - stwierdza z przekonaniem twórca projektu wnętrza, współtwórca i współwłaściciel restauracji Zoni, Mirosław Nizio.

Kulinarne centrum stolicy przesuwa się na Pragę

Starannie dobrane i różnorodne lokale zebrane w jednym miejscu tworzą spójną, ale bardzo bogatą kulinarnie całość, która zapewnia koneserom smaku spełnienie ich codziennych potrzeb. Znajdą tu kuchnię etniczną, wegetariańską, polską, fine dining, comfort food, grill oraz wychodzące z DNA miejsca liczne bary, jak na byłą zrewitalizowaną fabrykę wódki przystało. To wszystko składa się na unikatowe miejsce stworzone dla ludzi z miłością do rytuałów, tradycji i historii.

Znajduje się tu obecnie 15 klimatycznych restauracji, kawiarni i barów m.in. Zoni, WuWu bar, 3/4 bar, Ferment Praski, Syreni Śpiew Koneser i wiele innych. Docelowo będzie 20 lokali gastronomicznych. W szczegółach oferta kulinarna Konesera to: 250 potraw, 1000 miejsc siedzących, 10 barów o łącznej długości 60 metrów, 30 barmanów i 10 000 kieliszków, 500 mocnych alkoholi, 250 etykiet wódek, 200 etykiet win i do tego 40 aromatycznych kaw.