Program Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

Program Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

W fachowe ręce zawodowych kucharzy trafi comber z sarny. Dwuosobowe zespoły staną w szranki kulinarne w piątek, 15 marca 2019 r. Miejsce zawodów - urokliwy Pałac w Orli! Konkurs jest poświęcony pamięci zmarłego przed rokiem właściciela firmy Las-Kalisz i wielkiego pasjonata kuchni z dziczyzny - Mariana Tarnawskiego.

Obecnie trwa etap kwalifikacyjny wyłaniający zespoły kucharzy, którzy zaprezentują się na finale. W trakcie samej imprezy podziwiać będzie można nie tylko pracę znakomitych uczestników, ale również wiele dowiedzieć się na tematy związane z łowiectwem czy kuchnią myśliwską , a także spotkać takie autorytety w dziedzinie kulinarnej jak: Adam Chrząstowski, Paweł Salamon, Mariusz Pieterwas , Jaroslav Orsevski, Piotr Mielczarek . Całą imprezę poprowadzi Wojciech Charewicz.

Program Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

oraz wydarzeń towarzyszących

8:30 - start konkursu zawodowych kucharzy (do ścisłego finału na podstawie wcześniejszych kwalifikacji jury dopuści od 6 do 10 zespołów). Kucharze po wylosowaniu numerów startowych będą w równych odcinkach czasowych wchodzić na stanowiska. Planowane zakończenie części konkursowej ok. 14.30

12:00 - Legenda Mariana Tarnawskiego - przedstawienie sylwetki Mariana Tarnawskiego, wieloletniego prezesa firmy Las-Kalisz, któremu poświęcony jest konkurs.

12:30 - pokaz kulinarnych umiejętności Jana Kuronia dla zgromadzonej publiczności, zaproszonych gości oraz szkół gastronomicznych

13:30 - "Wieści z lasu" - barwna historia o naturach lasu, gotowaniu i coś jeszcze w wykonaniu Wojciecha Charewicza - kucharza, podróżnika, myśliwego, wędkarza i szachisty. Trzykrotnego finalisty mistrzostw Polski w grillowaniu. Specjalisty potraw z dziczyzny, z ryb i tradycyjnej kuchni regionalnej Polski. Autora blisko 900 publikacji kulinarnych. Pomysłodawcy i współautora książki kucharskiej "Dieta i miłość". Autora scenariuszy i prowadzącego programy kulinarne.

14:30 - 17:00 - "Szumią knieje" - prelekcje związane z szeroko pojętą kulturą łowiecką w krótkich wykładach leśników, myśliwych i kucharzy. Podczas wykładów możliwość zobaczenia i porozmawiania z sokolnikami, właścicielami i hodowcami psów myśliwskich. Informacje o zasadach obowiązujących w lasach, o kulturze i historii.

16:00 - konferencja prasowa przewodniczącego jury oraz przedstawicieli głównych organizatorów

17:00 - główny pokaz kulinarny połączony z degustacją przygotowanego dania przygotowany przez Jana Kuronia (absolwenta prestiżowej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu w Londynie; prowadzącego pokazy i warsztaty kulinarne oraz szkolenia dla kadr w restauracjach specjalizujący się w kuchni tradycyjnej polskiej, francuskiej i hiszpańskiej; autora książki "Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia"; inicjatora kampanii "Kulinarni czarodzieje", zajmującej się edukacją kulinarną dzieci i młodzieży).

19:00 - Gala dinner z kolacją degustacyjną z dziczyzną na której zostaną ogłoszone wyniki konkursu oraz przybliżona sylwetka Mariana Tarnawskiego, któremu poświęcony jest konkurs.

Całość imprezy uświetnią swoją obecnością sygnaliści myśliwscy, którzy odpowiednimi sygnałami będą informować o kolejnych częściach konkursu.

 

Miejsce: Pałac w Orli, Orla 50, 63-720 Koźmin Wielkopolski

Data: 15.03.2019r.

www.mistrzostwadziczyzna.pl

www.facebook.com/mistrzostwadziczyzna/