Przed nami 11 edycja SweetTargów w Katowicach

Przed nami 11 edycja SweetTargów w Katowicach

Już niedługo, w dniach 18-20 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach zapachnie świeżymi wypiekami na zakwasie, kawą, a także słodką czekoladą! Wracają Sweet Targi, a wraz z nimi wystawcy z branży piekarsko-cukierniczo-lodziarskiej oraz ciekawy program, dla którego warto być na tym wydarzeniu. Co więcej, wśród wydarzeń towarzyszących odbędą się II Mistrzostwa Polski na Pralinę. Z kolei uczestnicy będą mieć okazję by wziąć udział w wielu debatach!

Przez trzy dni trwania imprezy w Strefie Rzemieślnika odbywać będą się pokazy pieczenia chleba i produktów półcukierniczych na zakwasie prowadzone przez przedstawicieli stowarzyszenia Rzemieślnik. Wśród zaproszonych gości wystąpią, m.in. Szymon Sapieha, Maciej Majzon Wójtowicz, Krzysztof Wysłucha oraz Mateusz Szymura. Jak prowadzić zakwas? Które bochenki warto wprowadzić do oferty? Od czego zacząć przygodę z croissantami? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie ukryte między smakowitymi wypiekami!

II edycja Mistrzostw Polski na Pralinę

Z kolei podczas drugiego dnia targów - 19 marca - uczestnicy zawalczą o tytuł mistrza czekoladowych słodkości w II edycji Mistrzostw Polski na Pralinę.

 

Zawodnicy będą musieli stworzyć czekoladki inspirowane polskimi smakami. Jury będzie przewodzić największy znawca i mistrz czekolady w Polsce - Michał Iwaniuk.

Oprócz tego ciekawe prelekcje i pokazy poprowadzą goście specjalni: youtuberka, autorka publikacji i trener kulinarny - Agnieszka Jasińska (Kulinarne Nawigacje) zaprezentuje specjały w stylu zero waste, wege i opowie o kulinarnych trendach na rok 2023. Fotografka i stylistka żywności, Kasia Fiszer (Food&Light) zdradzi triki stosowane fotografii kulinarnej, a Łukasz Jasiński zapewni dawkę adrenaliny i ekscytacji przy prelekcji i degustacji ciastek z udziałem owadów. Natomiast właścicielka kultowej cukierni butikowej, Sylwia Grodzka-Haba (Pani Foremka) opowie o tym, jak budować markę osobistą i roli ciastka jako nośnika dobrych emocji. 

Dodatkowo w programie przewidziano także aromatyczny Festiwal Kawy, na którym swój udział zapowiedziały najlepsze palarnie, znane kawiarnie oraz niesamowici bariści. W trakcie zwiedzania targów warto posłuchać toczących się debat dotyczących najważniejszych spraw - przyszłości branży i umiejętnego zarządzania firmą w czasach kryzysu i inflacji.