
Przed nami XIII edycja akcji "Gęsina na św. Marcina"
Od 11 do 27 listopada trwać będzie XIII edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Tradycyjnie wybierane są najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie serwują przynajmniej 3 dania na bazie gęsiny (może to być przystawka, pierwsze lub drugie, a nawet deser).
- Efekty naszych działań są bardzo wymierne - spożycie gęsiny w Polsce z 17 gramów 14 lat temu urosło dzisiaj do około 350 gramów, czyli prawie 20 krotnie. Jednak wciąż z 12 milionów sztuk gęsi hodowanych rocznie, 90% czyli około 22 tys. ton trafia na rynek niemiecki. Niestety, to co smuci w tym roku, to cena gęsina wywołana skutkami ptasiej grypy na Węgrzech i we Francji. W tym roku za jeden kilogram tuszki gęsi trzeba zapłacić około 40 zł, czyli cała tuszka o wadze 4-5 kg jest już wydatkiem między 160-200 zł - ocenia Jacek Szklarka, pomysłodawca akcji. - Mimo wszystko, warto odwiedzić ulubione restauracje i przenieść się w atmosferę radości, dobrego smaku i wspólnego biesiadowania, co od wieków było sprawdzonym sposobem radzenia sobie w czasach niepewności i niekiedy zwątpienia - dodaje.
Szefowie kuchni wspierają akcję "Gęsina na św. Marcina"
Podobnie jak w minionych latach w akcji "Gęsina na św. Marcina" wezmą udział, między innymi, tacy Szefowie Kuchni jak: Witek Iwański (Restauracja Hub Praga, Warszawa), Paweł Kras (Pałac Goetzów - Brzesko), Łukasz Rakowski (Hotel Cristal - Białystok), Mateusz Suliga (Bistro The Hours - Kraków), Adrian Gabryszak (M15 - Sopot), Łukasz Porowski (Restauracja Perłowa - Lublin), Krzysztof Zimnocha (Restauracja Bardo - Dolny Śląsk), Sylwester Lis (Sofa i Lis- Zakopoane), Marek Kmiecik (Poznańśka 19 - Poznań) czy Kacper Luleczko (Restauracja Cysterska - Rudy/Śląskie).
Co zaplanowano?
Program "Gęsiny na św. Marcina" będzie w tym roku wyjątkowy. Organizatorzy koncentrować się będą na starych, rodzimych rasach gęsi, takich jak Zatorska, Kartuska, Suwalska, Garbonosa, Rypińska oraz gęś Garbonosa.
Poza tym, nie zabraknie festynów w skansenie w Swołowie na Pomorzu czy na Lubelszczyznie w Puchaczowie (Zbyszek Kołodziej Majątek Rutka, Gęś Biłgorajska). Włączamy się w imprezę plenerową w Folwarku Kamyk pod Częstochową, jak również w kolacje tematyczne w Restauracji Belvedere w Warszawie, w Pałacu Goetzów w Brzesku, w Pub Praga w Warszawie czy też w Hotelu Żubrówka w Białowieży.
Do wspomnianych kolacji dojdzie nieskończona ilość spotkań, laboratoriów, konkursów oraz degustacji - organizowanych w całej Polsce przez przedstawicieli Slow Food Polska. Jednak sercem akcji pozostają same restauracje. Długi weekend z pewnością sprzyjać będzie w tym roku odwiedzaniu restauracji.
Konkurs na najlepszy przepis na gęsinę
Jak co roku zorganizowany również zostanie konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, który wybiorą spośród nadesłanych przepisów sami Szefowie Kuchni, biorący udział w akcji. Zwycięża przepis, który otrzyma największą liczbę głosów, zaś jego autor ogłoszony zostanie Królem Gęsiny 2022/2023.
W poprzednich edycjach ten tytuł wywalczyli: Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura, Adrian Gabryszak, Marcin Pławecki, Mateusz Guzik, Mateusz Ciołko, Dawid Klimaniec oraz Michał Matuszewski ze Zwierzyniec Beer & Rest. - Warszawa, za przepis "Pierś z gęsi, Piróg Biłgorajski, gęsi demiglas z czarnym bzem, kalafior".
Od kilku lat gęsinie towarzyszy również rodzimej produkcji Wino Świętomarcińskie. Podobnie jak i w latach poprzednich, przygotowała je na potrzeby akcji Winnica Turnau z Baniewic w Województwie Zachodniopomorskim. - Zrodziło się ono z gron zebranych w październiku tego roku z dwóch odmian: seyval blanc i johanniter. Po 3 tygodniach fermentacji powstało młode wino, będące odbiciem pogody ostatnich kilku miesięcy. W zapachu przynosi miętę i odrobinę limonki oraz pomarańczy. Jest idealne do gęsi pieczonej w jabłkach a także do delikatnej sałatki z malinami i ziołami, okraszonej soczystymi kawałkami gęsiego fileta - informuje Jacek Turnau, współwłaściciel winnicy informuje.
XIII edycja akcji "Gęsina na św. Marcina" zakończy się w niedzielę 27 listopada. Wszelkie informacje na temat tegorocznej akcji mona znaleźć na stronie: www.gesina.pl.