Przyznano ostatnią nominację do Kulinarnego Pucharu Polski

Przyznano ostatnią nominację do Kulinarnego Pucharu Polski

10 sierpnia 2019 roku w Ustroniu odbyły się XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Zwycięzcami konkursu zostali Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro, ale nominacja do finału tegorocznej edycji KPP została przyznana innej parze.

Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny to konkurs z długoletnią tradycją. Jego celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim oraz o wyrobach z mleka owczego i owczarstwie. Organizatorami tegorocznej edycji wydarzenia, które odbyło się 10 sierpnia w Ustroniu, byli Leszek Makulski, Kamil Makulski i Agata Czudek.

Konkurs odbył się przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Jego współorganizatorami były: miasto Ustroń,  Dom Kultury "Prażakówka" oraz Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim, a patronat honorowy nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tegoroczna edycja Mistrzostw odbyła się w studiu kulinarnym RM Gastro. Do udziału w konkursie przystąpiło 7 ekip kucharskich reprezentujących restauracje z całej Polski.

W ramach zadań konkursowych trzeba było przygotować danie główne, w którym składnikami głównymi były comber jagnięcy, kalarepa, pieprznik jadalny i olej. W deserze obligatoryjnie należało użyć sera owczego typu bryndza, bundz lub oscypek z dodatkiem likieru karmelowego z solą morską oraz jeżyny. Rywalizujący kucharze musieli wykazać się znajomością w przygotowywaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji.

Ich zmagania oceniało jury w składzie Piotr Szczygielski (Przewodniczący Jury), Daniel Makulski, Jacek Zięba, Adam Kotomski, Bartłomiej Kubica, Karel Drapal, Piotr Sabała. W roli sędziów technicznych wystąpili Maciej Kołodziejczyk i Grzegorz Bukowiec.

Uroczyste wręczenie nagród miało miejsce na rynku w Ustroniu. XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny wygrali Kamil Tłuczek i Piotrek Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten zakwalifikował się do finału Kulinarnego Pucharu Polski kilka tygodni temu wygrywając konkurs "Smaki Galicji", nominacja została przyznana zespołowi który zdobył 2. miejsce: Marcie Podgórskiej i Agnieszce Osipowicz z hotelu Notera w Chojnicach. Na 3. miejscu uplasowali się: Dawid Konior i Kacper Sproski z restauracji Pastamore w Bielsko-Bialej.

XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny zakończyły kwalifikacje do 19. edycji Kulinarnego Puchar Polski. Zmagania najlepszych kucharzy w Polsce będzie można podziwiać w dniach 1-2 października w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.