
Restauracja z Krakowa na liście najlepszych w Europie!
Krakowska restauracja "Fiorentina" została wyróżniona w podsumowującym rok konkursie World Culinary Awards. Szefem kuchni jest tam Robert Koczwara.
"Najlepsza polska kuchnia w Krakowie" - takim hasłem reklamuje swoją restaurację "Fiorentina" jego właściciel. Tę opinię podzielili jurorzy konkursu World Culinary Awards, którzy uznali ?Fiorentinę? za najlepszą restaurację w Polsce. Wyróżniono również dwie inne restauracje z Krakowa i jedną z Warszawy - informuje "Rzeczpospolita".
"Fiorentina" z Krakowa z nagrodą World Culinary Awards
Konkurs World Culinary Awards to projekt organizatorów funkcjonującego od 1994 roku konkursu World Travel Awards, przyznającego nagrody dla podmiotów działających w branży turystycznej. Co więcej, wyniki konkursu World Culinary Awards są o tyle miarodajne, że wybór zwycięzców odbywa się na drodze głosowania na oficjalnej stronie organizatora. Aby oddać swój głos, należało zarejestrować się jako miłośnik dobrego jedzenia lub osoba z branży.
World Culinary Awards przyznaje nagrody restauracjom z całego świata w kategoriach regionalnych, a także tematycznych, na przykład ?najpiękniej położona restauracja? czy "najlepsza restauracja hotelowa". Tytuł najlepszej restauracji w Europie otrzymała "Uliassi" w miejscowości Senigallia we włoskiej Marchii, której szefem kuchni jest słynny założyciel lokalu - Mauro Uliassi - informuje "Rzeczpospolita".
"Fiorentina" w finale!
Krakowska "Fiorentina" dostała się do finału konkursu na najlepszą restaurację w Europie wraz z takimi renomowanymi restauracjami jak "Noma", "DiverXO" czy "Hisa Franko". Zwycięzyła "Uliassi", jednak tytuł najlepszej restauracji w Polsce z pewnością nadal jest dla zespołu "Fiorentiny" ogromnym powodem do dumy.
Szefem kuchni "Fiorentiny" jest Robert Koczwara, który z gastronomią związany jest od 1995 roku. Specjalizuje się w kuchni włoskiej, uczestniczył w licznych stażach i szkoleniach we Włoszech, m.in. w Piemoncie i Toskanii. Pierwszą, siostrzaną restaurację Fiorentiny czyli Trattoria Mamma Mia współtworzył od momentu otwarcia w 2006 roku. Polecamy wywiad z Panem Robertem, w którym szef kuchni opowiedział nam więcej o europejskiej stolicy kultury, inspiracjach oraz krakowskich smakach (cały wywiad kliknij tutaj).
Lokal zdobył liczne nagrody, a jednymi z najważniejszych jest prestiżowa nagroda Akademii Gastronomicznej podczas gali "Wine&Food Noble Night" oraz wyróżnienia w magazynie "Forbes", a także wyróżnienia w przewodniku "Gault&Millau".
Specjalnością "Fiorentiny" jest wołowina, a zwałaszcza bistecca alla fiorentina, czyli stek po florencku. Z kolei menu zmienia się wraz z przyjściem kolejnej pory roku. W lokalu ogromną wagę przywiązuje się do polskich produktów najwyższej jakości.
Wyróżnione restauracje z Krakowa
Przypomnijmy, że w gronie nominowanych do tytułu najlepszej w Polsce znalazły się jeszcze takie lokale, jak: "Bottiglieria 1881", na jej czele stoi uznany szef kuchni Przemysław Klima, który we wrześniu znalazł się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym The Best Chef Awards. "Bottiglieria 1881" jako jedyna restauracja w Polsce posiada gwiazdkę Michelin.
Drugą krakowską kandydatką do tytułu najlepszej w Polsce była "Zazie Bistro" mieszcząca się przy ulicy Józefa 34 w sercu krakowskiego Kazimierza. Szefem kuchni jest Adrian Pycia.
A trzecią wyróżnioną restauracją jest warszawski "Butchery & Wine" to lokal, który specjalizuje się w stekach z wysokiej jakości wołowiny polskiej, australijskiej, urugwajskiej i amerykańskiej, a czasem można zjeść tu również steka z najbardziej cenionej japońskiej odmiany Wagyu. "Butchery & Wine" od lat figuruje w przewodniku Michelin.
Wyróżnionym restauracjom serdecznie gratulujemy!
zdj. restauracja Fiorentina