
Restauracja "Żubrówka" otrzymała rekomendację Slow Food Polska!
Od 20 listopada 2022 roku regionalna restauracja "Żubrówka" posiada Rekomendację Slow Food Polska czym dołączyła do wąskiego grona około 40 restauracji w Polsce. Co więcej - Łukasz Rakowski jest jedynym szefem kuchni w całym kraju, który posiada 2 rekomendacje (pierwszą otrzymał już wcześniej dla Restarant & Bar Cristal).
Wyróżnienie Slow Food - co to oznacza dla restauracji?
Slow Food to międzynarodowa organizacja typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Organizacja została założona w 1986 przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego we Włoszech, jako opór przeciwko rosnącej popularności barów fast food. Od początku zajęła się również wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, tradycyjnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie.
Dlatego zwolennicy filozofii slow food przede wszystkim chcą promować regionalną kulturę oraz zdrowy, a zarazem smaczny i harmonijny styl życia. Tym samym propagują różnorodność smaku przy jednoczesnym dbaniu o dobro lokalne. Stąd też zdobycie wyróżnienia przez lokal, jest jednoznaczne z zapewnieniem wszystkich gości, że w zespole jest szef kuchni, który posiada wiedzę o kuchni polskiej i produktach lokalnych, który potrafi nie tylko "rekonstruować" tradycję, lecz w twórczy sposób ma odwagę ją natchnąć własną interpretacją i kreacją.
- To wyróżnienie trafia do miejsc wyjątkowych! Odznaczenie Slow Food to bowiem pewność, że restauracja wykorzystuje w kuchni świeże produkty lokalne, a karta konstruowana jest ze zwróceniem szczególnej uwagi na sezonowość - informuje dr Jacek Szklarek, reprezentujący Slow Food Polska.
Otrzymanie rekomendacji to długi proces w okresie, którego restauracja weryfikowana jest przez 3 osoby wydelegowane przez Slow Food Polska, w tym jednego szefa kuchni. Ponadto jest kilkukrotnie odwiedzana przez anonimowych przedstawicieli Slow Food Polska.