Restauracje otwarte. Można już zjeść w środku lokalu

Restauracje otwarte. Można już zjeść w środku lokalu

Od 28 maja następuje luzowanie kolejnych obostrzeń związanych z koronawirusem. Dotyczy do przede wszystkim restauracji, które wreszcie będą mogły przyjmować gości wewnątrz lokalu.

Wszyscy czekali na ten dzień. Drzwi restauracji w końcu otworzyły się na gości, którzy od 28 maja mogą swobodnie zasiąść przy restauracyjnych stolikach i to już tylko w ogródkach, ale także w środku lokalu.

Wynika to z decyzji rządu, który łagodząc obostrzenia związane z pandemią koronawirusa zrobił ukłon w kierunku branży gastronomicznej. Od 28 maja restauracje czy kawiarnie mogą zapełniać się w 50 proc. ich obłożenia.

Konieczne jest zachowanie reżimu sanitarnego. Chodzi tutaj o dystans między stolikami. Przepisy stanowią, że zajęty może być co drugi stolik, zaś odległość między nimi musi wynosić co najmniej 1,5 metra. Przepis ten nie musi jednak obowiązywać, jeśli stoliki zostaną oddzielone specjalną przegrodą - wysoką minimalnie na 1 metr licząc od powierzchni stolika.

Od 28 maja istnieje także możliwość organizacji imprez okolicznościowych wewnątrz lokalu. Wesela, jubileusze czy komunie mogą się więc odbywać w jego środku, a nie jedynie na świeżym powietrzu. Uczestniczyć w podobnych imprezach może maksymalnie 50 osób. Do limitu nie są wliczane osoby zaszczepione.