Restaurant Week: jubileusz pod znakiem rekordu

Restaurant Week: jubileusz pod znakiem rekordu

Wiosenna edycja Restaurant Week ponownie rozgrzała kulinarne emocje. Blisko 215 tysięcy foodies w Polsce i Czechach świętowało miłość do jedzenia i wspólne spotkania przy stole podczas największych Festiwali Restaurant Week.

To była prawdziwa uczta smaków, doświadczeń i emocji, wyjątkowa także ze względu na jubileusz 10-lecia Restaurant Week w Polsce - podkreślają organizatorzy. W ramach największego plebiscytu restauracyjnego w kraju goście ocenili i wybrali najlepsze restauracje - na podium znalazły się kolejno: Gustaw (Wrocław), Giro Krakowska 182 (Wrocław) oraz Bellevue (Szczecin).

W ramach Restaurant Week przy stołach ponad 400 restauracji, w 13 polskich aglomeracjach zasiadło dokładnie 180 098 Foodies. Breakfast Week przyciągnął dodatkowo 18 127 miłośników śniadań, a czeska edycja Restaurant Week w Pradze, Brnie, Pilznie i Ostrawie - 15 844 gości, co potwierdza rosnącą popularność formatu za granicą.

- Tegoroczna wiosna była absolutnie rekordowa! Niemal 215 tysięcy Gości wzięło udział w naszych Festiwalach, co pokazuje, że apetyt na kulinarne doświadczenia jest dziś większy niż kiedykolwiek - mówi Paulina Piwko, współorganizatorka Restaurant Week. - To ogromny sukces i potwierdzenie, że społeczność Foodies jest jedną z najbardziej zaangażowanych. Jesteśmy dumni, że razem tworzymy coś więcej niż kulinarne wydarzenie - dodaje. - A to dopiero początek emocji w tym roku! Już teraz intensywnie pracujemy nad jesienną edycją, która z pewnością przyniesie kolejne niespodzianki. Restaurant Week rośnie w siłę, a lojalność i entuzjazm Gości pokazują, jak istotną rolę pełni w budowaniu kultury kulinarnej.

Wiosenna edycja Restaurant Week odbywała się pod hasłem "Born To Be Foodie", celebrując 10 lat wspólnych spotkań przy stole i podkreślając, że bycie Foodie to dziś znacznie więcej niż tylko zamiłowanie do dobrego jedzenia - to prawdziwa pasja do odkrywania smaków, emocji, relacji i przeżywania kulinarnych doświadczeń.

Plebiscyt Gości Restaurant Week

Plebiscyt Gości Restaurant Week to jeden z największych plebiscytów restauracyjnych w Polsce, w którym o nagrodach decydują nie eksperci, lecz goście. Oceniają oni restauracje w pięciu kategoriach: przystawka, danie główne, deser, obsługa oraz atmosfera. W tej edycji nagrody i wyróżnienia otrzymało ponad 100 restauracji. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została restauracja Gustaw z Wrocławia. Na drugim miejscu uplasowała się Giro Krakowska 182 (Wrocław), a podium zamyka Bellevue (Szczecin).

Oto najlepsze restauracje wiosennej edycji Restaurant Week w kategoriach ogólnopolskich:

I MIEJSCE W POLSCE: Gustaw
II MIEJSCE W POLSCE: Giro Krakowska 182
III MIEJSCE W POLSCE: Bellevue

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: Gustaw
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Bellevue
NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Seafood Station Restaurant & Oyster Bar
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Trzy po Trzy w Kamienicy
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Giro Krakowska 182
NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: Gustaw
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Niewinni Czarodzieje 44

Plebiscyt Gości Breakfast Week

Znane są również wyniki Plebiscytu Gości Breakfast Week - Festiwalu Śniadań na mieście, który towarzyszył wiosennej edycji Restaurant Week. Goście wybrali m.in. najlepsze śniadanie, atmosferę, obsługę, a także najlepszy debiut i najpopularniejszą restaurację. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Breakfast Week została Cafe Młyńska z Poznania. Drugie miejsce zajęła restauracja Karavan z Wrocławia, a na trzecim uplasowała się śląska Strefa Smaków Kłos. Gorąco gratulujemy wszystkim zwycięzcom i życzymy dalszych sukcesów!

Oto najlepsze restauracje wiosennej edycji Breakfast Week w kategoriach ogólnopolskich:

I MIEJSCE W POLSCE: Cafe Młyńska
II MIEJSCE W POLSCE: Karavan
III MIEJSCE W POLSCE: Strefa Smaków Kłos

NAJLEPSZE ŚNIADANIE W POLSCE: Cafe Młyńska
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Strefa Smaków Kłos
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Karavan
NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: Karavan
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Cafe Freska

Szczegóły na stronie: https://Restaurant Week.pl

Rezerwacje: https://RestaurantClub.pl/ oraz https://app.rclb.pl