
Rewolucja na stołach! Wegańskie mięso dostępne w restauracjach
Rynek wegańskich zamienników cały czas się rozwija. To sektor, który obecnie najprężniej się rozwija. Roślinna dieta stała się dla sporej grupy ludzi normą, a nie tylko przejściowym trendem. Rewolucję widać nie tylko na sklepowych półkach, ale w menu najlepszych restauracji w Europie. Po wegańskie zamienniki sięgają już zawodowi szefowie kuchni. Co więcej, wegańskie mięso podbija najlepsze restauracje w Europie. Dań z zamiennikami mięsa można skosztować w restauracjach nagrodzonych prestiżowymi gwiazdkami Michelin.
Firma Redefine Meat postanowiła zredefiniować pojęcie mięsa i stworzyć odpowiednik "mięs", które bazuje na wegańskich zamiennikach. Producenci przy produkcji wykorzystują specjalną, autorską technologię, dzięki której uzyskują w pełni roślinny produkt, który wiernie oddaje nie tylko smak, ale również aromat i teksturę mięsa. Produkty "New Meat" izraelskiej firmy są drukowane w 3D z mieszanki składników pochodzenia roślinnego, takich jak białko grochu, soja, buraki, tłuszcz kokosowy, naturalne barwniki i aromaty - informuje serwis pyszności.pl.
Prestiżowe restauracje otwarte na nowe rozwiązania
Chociaż w wielu miejscach wegańskie "mięso" budzi szereg wątpliwości, to powoli konsumenci przekonują się do tej alternatywy. Roślinne zamienniki wkraczają również do restauracji i to nie tylko tych z wegańskimi produktami. Brytyjski szef kuchni Marco Pierre White, zdobywca trzech gwiazdek Michelin jest zwolennikiem zmian i zachwala produkty firmy Redefine Meat.
- Ludzie muszą jeść mniej mięsa, ale rzeczywistość jest taka, że do tej pory produkty mięsne pochodzenia roślinnego nie spełniały wymagań [niektórych ludzi] dotyczących jakości i smaku wymaganych w naszych menu - napisał w oświadczeniu, cytowany przez serwis, Marco Pierre White.
Brytyjski szef kuchni to legenda gastronomii. Nie tylko jest kreatorem smaku, ale również szkoleniowcem, spod którego skrzydeł wyszło wielu szefów kuchni na światowym poziomie, w tym Gordon Ramsay. Współpracę z izraelską marką rozpoczął już w 2021 roku. Wprowadzenie roślinnych zamienników ma być odpowiedzią na zapotrzebowanie gości. Sam White wyznaje, że przeszedł na dietę wegańską, dzięki czemu udało mu się zrzucić kilka kilogramów - informuje serwis pyszności.pl.