Rewolucja w świecie fast food

Rewolucja w świecie fast food

Szybko, smacznie i niedrogo. Tak wyglądał rynek fast food jeszcze kilka lat temu. Obecnie do tych trzech określeń należy dołączyć jeszcze jedno. Zdrowo. Rynek tego typu jedzenia ewoluował i cały czas się rozwija. Co więcej - inwestycja w niego po prostu się opłaca.

Co robić, gdy jesteśmy głodni, nie mamy czasu, a w portfelu zostało nam przysłowiowe kilka groszy? Problem, z którym w życiu borykał się z pewnością każdy z nas i każdy z nas dokładnie pamięta, że nie tak łatwo było zwalczyć głód. Lata temu gastronomia znalazła sposób, by zaradzić tego typu sytuacjom, będącym do tamtej pory bez rozwiązania. Na rynku narodził się trend fast food. W miastach, niczym grzyby po deszczu, zaczęły pojawiać się lokale promowane hasłem szybkiego przygotowania i spożycia posiłku. Fast food stał się idealnym rozwiązaniem dla pędzących między spotkaniami ludzi, których złapał mały, a czasem i większy głód. Z czasem popularność tego typu jedzenia rosła w sposób niesamowity. Pomysł znalazł zwolenników nie tylko wśród dorosłych, zapracowanych osób, ale i w grupie młodzieży, a nawet dzieci. Niestety w jedzeniu typu fast food mimo wielu swoich zalet, zaczęto dostrzegać wady. Dotyczyły one bezpośrednio sposobu przygotowania posiłków, jak i jakości produktów, z których te się składały. Fakt ten sprawił, że wiele młodych osób w pewien sposób uzależniło się od fast foodów, czego efektem były choroby - m.in. serca czy wątroby, choroby nowotworowe, a przede wszystkim otyłość. Na szczęście świat w porę się obudził. Rozpoczęła się edukacja żywieniowa młodzieży. Wzrosła również świadomość dotycząca posiłków wśród osób pełnoletnich, a zaraz za tym pojawiły się oferty produktów oraz lokale, które dowodzą, że szybkie jedzenie wcale nie musi być niezdrowe. Nastąpiła rewolucja w świecie fast food.

Era wege burgera

Junk food, czyli tzw. śmieciowe jedzenie, powoli odchodzi do lamusa. Tania i łatwa w produkcji żywność, uboga pod kątem dietetycznym, a zawierająca puste kalorie, niebawem stanie się przeszłością. Ludzie zrozumieli, że aby zaspokoić swój głód niewielkim nakładem pieniężnym, nadal można zjeść całkiem dobre jedzenie. Rozwój oferty wegetariańskiej czy wegańskiej wśród lokali gastronomicznych jest jednym z powodów, dla których wiele osób pojęło, że szeroki wachlarz wyboru posiłków to nie tylko znakomite uzupełnienie ich diety, ale i źródło witamin oraz minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W miastach nie królują już restauracje spożywcze, a coraz więcej jest fast foodów opartych na zdrowych recepturach. I nie chodzi tutaj o takie lokale, które do swojej niezbyt wyrafinowanej oferty dodają zdrowe sałatki do każdego dania. Znacząca część placówek z branży gastronomicznej w swojej ofercie stawia obecnie na propozycje roślinne, będące zamiennikami produktów odzwierzęcych. Najlepszym przykładem tego typu rozwiązań są burgery - wizytówki trendu fast food. Jeszcze kilka lat temu trudno było sobie wyobrazić, by pomiędzy przeciętą bułkę włożyć coś innego niż kawał porządnego mięsiwa, dobrze wysmażonego, ociekającego tłuszczem, jeszcze pachnącego lekkim przypaleniem.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<