
Roślinna rewolucja na talerzu - druga edycja konkursu Złoty Karczoch
Kuchnia wegańska w wydaniu fine dining? Profesjonalna, bez kompromisów i z ogromną dawką pasji - tak wyglądał konkurs kuchni wegańskiej dla profesjonalistów Złoty Karczoch, który odbył się 10 kwietnia 2025 roku podczas Gastrotargów SMAKKi w EXPO XXI w Warszawie.
Dwunastu finalistów z całej Polski udowodniło, że kuchnia roślinna może dorównać tradycyjnej zarówno pod względem smaku, jak i kreatywności czy prezentacji. Na roślinną przygodę zaprosiła ambasadorka Gastrotargów SMAKKi oraz przewodnicząca jury Katarzyna Gubała.
Kuchnia roślinna bez granic na Gastrotargach SMAKKi 2025
Z roku na rok kuchnia roślinna coraz śmielej wkracza do mainstreamu - nie tylko w domach, lecz przede wszystkim w profesjonalnej gastronomii. Konkurs Złoty Karczoch to jedyny w Polsce konkurs kulinarny dla profesjonalistów z branży HoReCa, który w całości poświęcony jest kuchni wegańskiej. Organizatorem wydarzenia są Gastrotargi SMAKKi, a za koordynację merytoryczną i przewodnictwo Jury odpowiada Katarzyna Gubała - ambasadorka kuchni roślinnej, diet coach i trenerka szefów kuchni.
Zadaniem konkursowym było stworzenie pełnowartościowego, w 100 proc. wegańskiego dania głównego z wykorzystaniem jednego z produktów przygotowanych przez sponsorów - bez kompromisów smakowych, estetycznych czy technicznych. Bez jajek, masła, mięsa, ale za to z ogromną wyobraźnią.
Do wygrania były m.in. staże u szefów kuchni, pobyty w hotelach oraz publikacje w mediach branżowych. Dla wielu uczestników to szansa na awans zawodowy, "gastro fejm" i - przede wszystkim - pokazanie, że kuchnia wegańska wcale nie musi być kompromisem.
Do ścisłego finału zakwalifikowało się 12 szefów kuchni z całej Polski - reprezentujących restauracje, hotele i obiekty resortowe.
Kto wchodził w skład jury?
W skład jury weszli uznani szefowie kuchni oraz eksperci kuchni wegańskiej, w tym:
- Katarzyna Gubała - przewodnicząca jury, ambasadorka Gastrotargów SMAKKi, edukatorka wege
- Małgorzata Figarska - Szefowa gastronomii Hotel Manor House**** Pałac Odrowążów*****
- Michał Fabiszewski - Executive Chef, Sodexo Poland
- Jakub Reszka - szef kuchni / Forni Rossi 777 Pizza Napoletana Naramowice
- Arkadiusz Chwałek - szef kuchni / Zamkowy Młyn*** Krapkowice
- Krzysztof Łoboda - szef kuchni / Hotel Przystanek Toruń*** & Restauracja Lokomotywa
- Hubert Woźnica - szef kuchni / Hotel O3 Warszawa
- Katarzyna Duda - Baziółka by Swedeponic Polska
Zasady oceniania w konkursie Złoty Karczoch 2025
W konkursie kulinarnym Złoty Karczoch 2025 ocena dań przebiegała dwutorowo - z jednej strony analizowano aspekty techniczne, z drugiej zaś doznania smakowe. Wszystko według precyzyjnie określonych kryteriów.
Jury techniczne zwracało uwagę przede wszystkim na warsztat uczestników - oceniano organizację stanowiska pracy (mis en place), zastosowane techniki kulinarne, estetykę podania, a także spójność i jakość doboru składników. Każdy juror techniczny mógł przyznać maksymalnie 30 punktów.
Z kolei jury degustacyjne koncentrowało się na ostatecznym efekcie na talerzu - dania oceniano pod względem proporcji, doboru składników, wyglądu, kreatywności oraz - co najważniejsze - smaku i aromatu. Tu również każdy juror mógł przyznać do 30 punktów. Suma punktów uzyskanych od obu grup jurorskich decydowała o końcowej klasyfikacji i wyłonieniu zwycięzców.
Finaliści i ich potrawy
W drugiej edycji konkursu kulinarnego kuchni wegańskiej Złoty Karczoch zwyciężył Paweł Trzaskowski, szef kuchni Daidokoro Sushi & More z Konstancina. Jury doceniło jego mistrzowską kompozycję i perfekcyjne wykonanie Beji sushi. Kolejne miejsca zajęli:
- Mirosław Jadach - Tremonti, Szklarska Poręba za danie domowe pierożki z koperkiem, farsz z pieczonego ziemniaka, sos dyniowy, podpalane shimeji, chrupiące niemięso
- Łukasz Wódz - Instytut Kulinarny Transgourmet za pierożek z ragu warzywnym
- Arkadiusz Kulczyński - Restauracja Rusałka za marchewkowe surf & turf
- Natalia Grudna - Sodexo Polska za danie Fregola la Sarde ze smardzami, kremowym sosem tofu i chipsami z pudru grzybowego
- Pavlo Vyshynskyi - Cafe Oranżeria, Hotel Kossak*** za danie Gratin ziemniaczane z szpinakiem i chrustem z selera w vegańskim demi mus z marchewki /smażony szpinak / orzechowa roladka /szparaga z aioli
Nagrody w konkursie Złoty Karczoch 2025
Najlepsi zawodnicy otrzymali staże u wybitnych szefów i szefowych kuchni, vouchery pobytowe dla dwóch osób do luksusowych hoteli, publikacje w mediach branżowych i promocję zwycięzców oraz ich lokali, upominki od sponsorów.
Konkurs Złoty Karczoch udowodnił, że kuchnia roślinna to nie chwilowa moda - to jeden z kierunków rozwoju branży. Organizatorzy zapowiadają już kolejną edycję w kwietniu 2026 roku.