Ruszyły rezerwacje na Fine Dining Week

Ruszyły rezerwacje na Fine Dining Week

Siódma edycja Fine Dining Week potrwa od 28 sierpnia do 11 września i odbędzie się w jedenastu miastach, w tym premierowo w Szczecinie. Wszyscy zainteresowani mogą dokonywać już rezerwacji na tegoroczny festiwal.

Wydarzenie numer jeden polskiej sceny finediningowej gromadzi doskonałe restauracje z całego kraju. W tym roku Fine Dining Week odbędzie się od 28 sierpnia do 11 września i zawita pod najlepsze adresy z Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Śląska, Łodzi, Trójmiasta, Poznania i, po raz pierwszy, Szczecina.

Wystarczy wymienić: Filipa 18 (Kraków), Grape (Wrocław), ISTO (Silesia), Sztuczka (Gdynia), Powidok (Łódź), The Time (Poznań), Concept 13 (Warszawa), by ocenić, że festiwal zaspokoi najbardziej wymagających gości. W tej edycji zadebiutują m.in.: Restauracja Warszawska (Hotel Warszawa), Słona Woda (Sopot), Tabu (Łódź).

Restauracje uczestniczące w Festiwalu nagradzane są m.in. rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau. W tegorocznej edycji nie zabraknie również wydarzeń towarzyszących, ogłaszanych stopniowo w trakcie trwania Festiwalu, wśród nich m.in. wyjątkowego menu w warszawskiej restauracji Senses 1*.

Nadchodząca edycja to celebracja najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych produktów - od lokalnych dostawców, ekologicznych, często certyfikowanych. Szefowie zaprezentują je w sezonowym menu, skomponowanym specjalnie na Fine Dining Week. Pięć dań degustacyjnych, w cenie 129 zł za osobę, zapewni gościom wielozmysłowe doświadczenie na najwyższym poziomie.

- Cieszymy się, że Goście coraz częściej otwierają się na nowe doświadczenia restauracyjne. Po dwóch latach działalności, festiwal stał się najpopularniejszym wydarzeniem sceny fine dining w Polsce i na świecie, które z każdą edycją rośnie w siłę. Zimą przekroczyliśmy magiczny wynik 10 000 gości w jednej edycji. Teraz liczymy na 13 000 - mówi organizator festiwalu, Paweł Światczyński.

Stoliki można rezerwować od 9 sierpnia, aż do przedostatniego dnia wydarzenia, czyli 10 września. System rezerwacji pozwala na pełne wpisanie się festiwalu w ideę zero waste.

Każdego dnia restauracje otrzymują od organizatorów informację o liczbie gości wraz z wybranym przez nich menu na kolejny dzień. Dzięki temu Szefowie Kuchni mogą zaplanować zakupy, odpowiadające zapotrzebowaniu. Marnowanie jedzenia jest więc ograniczone do minimum. To podejście to naturalna kontynuacja misji #SzanujJedzenie, zapoczątkowanej wiosną tego roku, podczas wizyty Massimo Bottury w Polsce, jednego z najsłynniejszych Szefów Kuchni na świecie. 

Nadrzędnym celem festiwalu, organizowanego przez Restaurant Week, jest promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej, a także edukowanie Gości o idei "fine dining", czyli sztuki restauracyjnej na najwyższym poziomie, od wysokiej jakości składników, poprzez precyzyjnie dopracowany wygląd dania, po elegancko przygotowane stoły i profesjonalną obsługę kelnerską.

Więcej informacji oraz możliwość dokonania rezerwacji na stronie: https://finediningweek.pl/