Sebastian Olma szefem kuchni Hotelu Pałac Mała Wieś

Sebastian Olma szefem kuchni Hotelu Pałac Mała Wieś

Sebastian Olma od września objął on stanowisko Executive Head Chefa w Hotelu Pałac Mała Wieś, gdzie będzie odpowiadał za rozwój restauracji "Stara Wozownia", obiektów bankietowo-konferencyjnych "Nowa Oranżeria" oraz "Szklarnia", a także cukierni "Herbaciarnia Pałacowa" i sekcji cateringowej firmy.

Niezwykły talent połączony z wyjątkową osobowością i charyzmą

Sebastian doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą, pracując z największymi Szefami Kuchni na świecie. Odwaga i ambicja młodego kucharza zaprowadziły go do Gordona Ramseya  oraz Toma Aikensa - ikon brytyjskiej kuchni. Zwycięzca programu Top Chef, w IV i V edycji Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia, sous chef Wojciecha Modesta Amaro, a obecnie regularnie gości w kuchni Dzień dobry TVN jako prowadzący sekcji kulinarnej

Wielkie doświadczenie

Współtwórca restauracji dla artystów Open'er Festiwal, na którym co roku goszczą takie gwiazdy jak Bruno Mars, Kylie Minogue, Depeche Mode czy Foo Fighters. Jest autorem wystawnych kolacji podczas Balów Fundacji TVN. Przygotowywał wykwintne kolacje dla przywódców i przedstawicieli polskiego rządu oraz wielu europejskich państw podczas obchodów 80 rocznicy wybuchu II wojny światowej, m.in. dla wiceprezydenta USA Mike'a Pence'a, prezydenta Niemiec Frank-Waltera Steinmeiera, kanclerz Niemiec Angeli Merkel czy prezydenta Francji Emmanuela Macrona.

Warto wspomnieć iż pracując w prestiżowych restauracjach takich jak: Pieda Terre 1*, Esporta Chiswick Club,  Carluccio's Kafe, Restauracja Toma Aikensa 1*, Kafe Zielony Niedźwiedź, "Sketch w Teatrze Wielkim" sięgał po kolejne nagrody oraz wyróżnienia. 

Wraz z zespołami, którymi kierował zdobył tytuł Knajpy Roku 2014 w plebiscycie Gazety Wyborczej, prestiżową rekomendację Slow Food Polska, Grand Award - 3 widelce - w plebiscycie 100 Poland Best Restaurants oraz dwie czapki i 14 punktów w II edycji przewodnika Gault&Millau. W ostatniej restauracji, którą kierował - Belvedere w Łazienkach Królewskich zespół pod jego kierownictwem uzyskał rekomendację prestiżowego przewodnika Michelin - Main Cities of Europe.

Wyjątkowe plany

W Hotelu Pałac Mała Wieś Sebastian zamierza rozwijać kuchnię, której motywem przewodnim będą produkty z lokalnych składników grójeckiego zagłębia sadowniczego. Szef kuchni nie będzie ograniczać się wyłącznie do polskiej kuchni, ale ta będzie miała wiodącą pozycję - inspiracją mają być ogrody, w historia miejsca i regionu oraz najlepsze składniki, które mają zapewnić gościom niezwykłe doświadczenia kulinarne.

Najbliższe wydarzenia

Goście mogą spróbować nowego menu, które stworzył szef kuchni Sebastian Olma w Restauracji Stara Wozownia. Pierogi z truflą, troć z dzikimi brokułami czy kaczka z mirabelkami to jedne z najpyszniejszych propozycji naszego nowego menu.

18 października Sebastian Olma zaprasza na kolację degustacyjną pt. Powab Jabłka. W czasie komentowanej kolacji goście poznają rolę jabłka w kulturze, spróbują najlepszych cydrów od rzemieślniczych producentów oraz skosztują wyjątkowego menu degustacyjnego przygotowanego w oparciu o jabłka z Sadu Książęcego przez Sebastiana i jego zespół.