Sezonowość ważna i korzystna

Sezonowość ważna i korzystna

W obecnych czasach dla gastronomii bardzo ważnym elementem funkcjonowania jest sezonowość, czyli odpowiednie dostosowanie menu do produktów, które w danej chwili pojawiają się na rynku. Takie działanie spowoduje obniżenie kosztów produkcji, a zarazem wprowadzi urozmaicenie karty menu dla gości odwiedzających naszą restaurację.

W gastronomii produkt sezonowy jest bardzo ważny, ponieważ zawsze oznacza to jakość i świeżość, a jeśli dochodzi do tego jeszcze lokalność, to dla gościa będzie to dodatkowo bardzo atrakcyjna zaleta restauracyjnego menu. Lokalność to też obniżenie kosztów, krótszy transport i szybsza dostępność, a dla gościa korzystanie z produktu, który jest w najlepszej wersji i w swoim najlepszym czasie. Sezonowe produkty takie, jak: szparagi, truskawki, grzyby leśne, botwina, młoda kapusta, zioła, dziczyzna, to również odświeżenie menu, na które czekają kucharze, bo daniami z tych produktów możemy zaskakiwać gości i eliminować ewentualny kulinarny marazm. Znajomość kalendarzowych nowalijek to przede wszystkim wykorzystywanie ich największego potencjału, bo w danym okresie oddają nam nie tylko smak, ale też cenne wartości odżywcze, pełnię witamin i minerałów.

Sezonowość to produkty, z których staramy się wyciągnąć jak najwięcej i oddać na talerzu jego całą moc: smak, zapach, kolor. Soczysta zieleń szparagów czy bobu, czerwone pomidory i papryki, burgundowe bakłażany, złociste kurki czy żółta fasolka szparagowa to paleta barw, aromatów, ale też różne struktury produktu, co gość na pewno doceni. Mówiąc o sezonowości, nie zapominajmy, że to również okoliczności związane ze świętami wielkanocnymi, Bożego Narodzenia, walentynkami, sylwestrem czy po prostu porą roku. Naturalną i niemal obowiązkową rzeczą dla każdego doświadczonego szefa kuchni jest znajomość pojawiania się sezonowych produktów oraz powszechnie przyjęte prawa związane ze świętami i daniami, których oczekują goście.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<