
Sierpniowy festiwal win w Zamościu
Już niedługo, bo w połowie sierpnia, Zamość będzie stolicą regionalnych win i produktów. Odbędzie się wówczas jeden z największych w Polsce festiwali win polskich i produktów regionalnych - Zamojskie Winogranie. Weźmie w nim udział 12 winiarzy z Roztocza i Lubelszczyzny, a także 12 topowych restauracji w Zamościu.
Goście Festiwalu, jak co roku, będą mieli okazję spróbować w specjalnie wyznaczonej strefie ponad 100 win gronowych oraz owocowych. 12 sierpnia część Rynku Wielkiego w Zamościu zmieni swój wygląd - stanie się owocowym sadem, gdzie uczestnicy Zamojskiego Winogrania będą mogli się zrelaksować w cieniu i pooglądać gotowanie na żywo. Pokaz przygotuje jeden z roztoczańskich kucharzy, Marcin Sikora.
W wydarzeniu udział wezmą również lokalne restauracje, w których od 11 do 15 sierpnia będzie można spróbować paringu food & wine. Dania szefów kuchni zostaną połączone z winami prezentowanymi w strefie degustacyjnej. Uczestnicy festiwalu będą mogli skorzystać z promocyjnej oferty w wybranych zamojskich restauracjach.
Wystawców z regionalnymi produktami odwiedzić będzie można na Rynku Solnym. Uczestnicy festiwalu będą mieli do dyspozycji sery zagrodowe, lokalny przysmak - piroga biłgorajskiego, cebularze lubelskie, miody i produkty z dzikiej róży.
Pierwszy raz podczas festiwalu odbędzie się również Wine Class, czyli cykl wykładów z sommelierami Fundacji Winiarnie Zamojskie. Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego też udział w wykładach będzie możliwy po dokonaniu wcześniejszej rezerwacji. Stałym elementem festiwalu jest Laboratorium Smaku i Zapachu, gdzie każdy może sprawdzić, co składa się na smak i zapach konkretnego wina.
W trakcie Zamojskiego Winogrania zostaną wybrane najlepsze regionalne wina w kategoriach: wino czerwone, białe, różowe i wina musujące (petnaty). Przewodniczącym jury sommelierów będzie Wiesław Wysokiński. Festiwal zakończy się koncertami Zuzanny Jabłońskiej oraz Agnieszki Chylińskiej.