
Startuje nowy cykl "Kulinarna podróż po Polsce"
MAKRO Polska wystartowało z nowym cyklem edukacyjnym "Kulinarna podróż po Polsce" skierowanym do przedstawicieli branży HoReCa. Pierwsze spotkanie odbyło się 16 marca w Warszawie. Kolejne odbędą się w Krakowie, w Łodzi i w Poznaniu.
O wydarzeniu
?Kulinarna podróż po Polsce? to nowy cykl skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. Podczas tych spotkań uczestnicy zostaną zabrani w podróż po owocowych sadach centralnej Polski oraz mazurskich i warmińskich lasach. Odwiedzą również malownicze pogranicze Małopolski i Górnego Śląska oraz Kaszuby.
Z kolei pierwsze spotkanie odbyło się 16 marca w restauracji Studio Buffo i cieszył się znacznym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział blisko 70 uczestników. Wśród nich byli również przedstawiciele mediów branżowych.
Warto dodać, że podczas "Kulinarnej podróży po Polsce" goście mogli spróbować dań poszczególnych regionów, przygotowywanych przez szefów Kuchni MAKRO Polska. W menu pojawiły się potrawy takie jak między innymi tatar wołowy z grzybami marynowanymi, musztardą domową, szalotką i serem Bursztyn, podpłomyk z wątróbkami gęsimi po siewiersku i sałatką z ziół, kiełbasa z suma w buchcie bolęcińskiej czy jabłka prażone na ruchańcach z serem Lazur i sosem z miodu pitnego oraz palonego masła. Nie zabrakło również propozycji wegańskiej. Degustacji towarzyszyła opowieść o aktualnych trendach gastronomicznych oraz o poszczególnych daniach, którą poprowadziła Agnieszka Kuś, przewodniczka kulinarna. Uczestnicy mieli także możliwość wzięcia udziału w pokazach sommelierskich i spróbowania win.
Kolejne spotkania odbędą się 21 marca w Łodzi, 13 kwietnia w Krakowie oraz 26 kwietnia w Poznaniu.