Stowarzyszenia kulinarne w Polsce wystosowały List Otwarty do Premiera Rządu

Stowarzyszenia kulinarne w Polsce wystosowały List Otwarty do Premiera Rządu

Stowarzyszenia kulinarne w Polsce, połączyły siły i wystosowały List Otwarty do Premiera Rządu

Główne postulaty:

1. Umorzenie kosztów zusów dla właścicieli, pracowników zatrudnionych na umowę o pracę, zlecenie oraz umowę o dzieło przy zatrudnieniu minimum na 3 miesięcznym u jednego pracodawcy w okresie zamknięcia punktów gastronomicznych i 3 miesięcy po otwarciu.

2. Odsunięcie w czasie do 3 miesięcy rat kredytów dot. inwestycji w zakupie niezbędnego sprzętu do prowadzenia działalności gospodarczej.

3. Podjęcie rozmów z bankami w sprawie zaciągniętych kredytów hipotecznych prywatnych, ale i finansowych w przedsiębiorstwie.

4. Uwolnienie stanów konta na rachunku VAT, co w szczególności jest ważne dla makro przedsiębiorstw oraz samozatrudnionych.

5. Podjęcie rozmów z samorządami aby znieśli opłaty czynszowe o 50 % w lokalach wynajmowanych od miasta na okras 6 miesięcy.

6. Podjęcie rozmów z samorządami aby znieśli opłaty za ogródki letnie w tym największym dla branży okresie.

7. Zamrożeniem płatności podatków VAT, PIT, CIT za okres marzec- wrzesień, a w późniejszym terminie rozłożenie na nieoprocentowane raty.

8. Szybkie wprowadzenie zmian w pozwoleniach o sprzedaży alkoholu w dowozach dla klientów, które w okresie zamknięcia lokali gastronomicznych są jedynym źródłem dochodu, co spowoduje uwolnienie gotówki w zapasach magazynowych.

9. Podjęcie działań wspólnie z ministerstwem edukacji o zniesienie opłat dla ajentów w stołówkach szkolnych na okres 6 miesięcy.

10. Udzielenia nieoprocentowanych kredytów w bankach państwowych.

11. Po okresie kwarantanny zalecić wszystkim instytucjom państwowym korzystanie z usług cateringowych u lokalnych przedsiębiorców, działających na rynku gastronomicznym.

List podpisali:

Prezes Zarządu - Jarosław Uściński - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Prezes Zarządu - Łukasz Konik - Polska Inicjatywa Kulinarna

Prezes Zarządu - Marcin Soból - EuroToques Polska

Prezes Zarządu - Jarosław Walczyk - Klub szefów Kuchni

Prezes Zarządu - Krzysztof Szulborski - Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

Prezes Zarządu - Piotr Sabala - Polska Akademia Sztuki Kulinarej