
Superowocowe budowanie odporności
Zima może nie kojarzy się z owocami, a jednak ich spożycie jest bardzo wysokie. Według badania Kantar, najpopularniejszymi owocami jagodowymi są borówki, maliny i truskawki. Porównując wyniki rok do roku, najbardziej wzrosło spożycie wymienionych już borówek i malin, ale także przetworów z aronii. Co ciekawe, liczba konsumentów borówek wzrosła o 39 proc., zaś malin - o 26 proc.
Dane te pokazują, jak chętnie Polacy sięgają po te małe smaczne owoce. I bardzo dobrze, ponieważ konsumując je w posiłkach przygotowanych samemu bądź w lokalach gastronomicznych, walczymy o naszą odporność. Układ odpornościowy jest bardzo skomplikowany, a na jego odpowiednie działanie wpływa wiele czynników, w tym odpowiednie żywienie. Lista produktów wspierających nasz naturalny płaszcz ochronny jest bardzo długa, a jedno z ważniejszych miejsc zajmują oczywiście warzywa i owoce, w tym właśnie owoce jagodowe.
Z czym najczęściej kojarzone jest wzmacnianie odporności? Z suplementacją witaminy C. W rzeczywistości nie jest to jednak takie proste i sprawne działanie układu odpornościowego zależy od wielu innych witamin, mikroelementów, składników bioaktywnych czy też innych czynników, zależnych i niezależnych od nas. To co na pewno możemy zrobić, to zadbać o zdrową dietę, w której co najmniej połowę powinny zajmować warzywa i owoce.
Dlaczego jednak piszemy o owocach jagodowych jako tych, które wspierają odporność? Ponieważ posiadają one wysoką zawartość związków polifenolowych (antocyjanów, flawonoidów i kwasów fenolowych), które dla odporności są bardzo istotne. Stymulują układ immunologiczny, mają wysokie stężenie związków bioaktywnych i dlatego nazywane są superjagodami i superowocami - zasadność tę podkreśliła prof. n. farm. Iwona Wawer, specjalistka chemii fizycznej oraz wieloletni pracownik Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Aby zobrazować omawianą kwestię, prof. Wawer podała prosty przykład - gdybyśmy chcieli uzyskać podobną ilość polifenoli zawartą w jednej garści owoców jagodowych np. z jabłek, to musielibyśmy ich zjeść pół kilograma lub więcej.
- W kontekście wspierania odporności warto też wiedzieć, że niektóre składniki owoców jagodowych, np. pochodne kwercetyny, działają wprost przeciwwirusowo - dodaje prof. Iwona Wawer.
Jak czytamy w naukowych opracowaniach z trzech amerykańskich uniwersytetów medycznych, owoce jagodowe potrafią również modulować nasz układ immunologiczny, aby ten opóźniał rozwój raka. Te chemoprewencyjne, czyli przeciwnowotworowe działania bioaktywnych składników owoców jagodowych potwierdzają liczni eksperci z wielu ośrodków naukowych. Podkreślają, że ich regularne spożywanie, pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka oraz wiele innych chorób przewlekłych. A wszystko to dzięki dużej zawartości witamin, składników mineralnych, różne antyoksydanty oraz błonnik.
Jakie jeszcze właściwości prozdrowotne wykazują owoce jagodowe? Otóż m.in. działają przeciwmiażdżycowo, przeciwcukrzycowo, przeciwnadciśnieniowo, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, immunomodelująco czy też przeciwutleniająco. Dlatego właśnie owoce jagodowe zaliczane są do tzw. superżywności. Co ciekawe i może nieoczywiste dla każdego, wysoka zawartość składników bioaktywnych w tych owocach ukazuje się za pomocą wyjątkowo intensywnych kolorów - czerwonego, fioletowego, granatowego lub czarnego w różnych ich odcieniach. Patrząc na borówki, jagody, maliny, aronię, porzeczki czy jeżyny jedynie możemy potwierdzić ten fakt.
Warto podkreślić, że Polska jest jednym z największych producentów owoców jagodowych na świecie. Wiadomo, najwięcej wartości mają w sezonie, czyli latem, kiedy to są świeże i łatwo dostępne, jednakże nawet zimą możemy cieszyć się ich właściwościami i smakiem. Możliwości jest wiele, m.in. owoce liofilizowane, mrożone lub w formie przetworów - we wszystkich tych formach owoce jagodowe są bogatym źródłem polifenoli i innych cennych składników odżywczych.