System kaucyjny - jakie wyzwania czekają gastronomię?

System kaucyjny - jakie wyzwania czekają gastronomię?

Już 1 października 2025 roku w Polsce zacznie obowiązywać system kaucyjny. Obejmie m.in. plastik, aluminium i szkło wielokrotnego użytku.  Dla właścicieli lokali gastronomicznych to zarówno wyzwanie logistyczne, jak i okazja, aby zacząć przykładać większą wagę do ekologii i działań prośrodowiskowych.

System kaucyjny w gastronomii ma na celu przede wszystkim ograniczenie ilości odpadów jednorazowych zwłaszcza opakowań po napojach. Oznacza to, że restauracje, bary i inne lokale gastronomiczne, które sprzedają napoje w opakowaniach objętych systemem kaucyjnym (butelki PET do 3 litrów, puszki metalowe do 1 litra i szklane butelki wielokrotnego użytku do 1,5 litra), będą musiały pobierać kaucję od gości. 

Klienci będą mogli oddać puste opakowania i odzyskać kaucję w odpowiednich punktach zbiórki. Kaucja za opakowania objęte systemem kaucyjnym wyniesie 50 groszy za butelkę PET lub puszkę oraz złotówka za szklaną butelkę wielokrotnego użytku do 1,5 l.

Mimo obowiązku pobierania kaucji, lokale gastronomiczne nie będą zobowiązane do przyjmowania opakowań zwrotnych od klientów. Obowiązek przyjmowania opakowań w ramach systemu kaucyjnego będą miały natomiast sklepy zwłaszcza te o powierzchni powyżej 200 m2.