Szefowe kuchni dla dzieci

Szefowe kuchni dla dzieci

Czasami tak niewiele trzeba, by wywołać uśmiech na twarzach dzieci. Szczególnie w sytuacjach, w których dopada je stres i smutek - w kolejce do lekarza czy na badania. W takich chwilach humory szybko i skutecznie poprawiają kolorowe mebelki, zabawki, kolorowanki, które wpływają na nastrój i pozwalają zapomnieć o nieprzyjemnościach związanych z wizytą u lekarza. Z myślą o dzieciach, które tej radości w chwili chorowania potrzebują, powstała akcja Serenada dla dzieci.

Serenada dla dzieci, to akcja Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, w ramach której firma tworzy i wyposaża kąciki zabaw dla dzieci w przychodniach zdrowia i szpitalach w całej Polsce. Do tej pory powstało 17 takich kącików. W wyniku tegorocznego głosowania dojdzie 5 kolejnych (otwarcie kącików nastąpi na początku 2020 roku) oraz kącik specjalny w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

Do tegorocznej edycji akcji Serenada dla dzieci włączyło się 5 znanych i lubianych szefowych kuchni, które w celu nagłośnienia akcji nagrały angażujące filmy, od dziś dostępne są na fanpage Serenady, a także przygotowały przepisy na zdrowe śniadania dla dzieci, które niebawem pojawią się w pakiecie materiałów edukacyjnych dostępnych w kącikach oraz na stronie www.serenadadladzieci.pl.

Przychodnie i szpitale, które potrzebują kącików zabaw dla dzieci, można zgłaszać na stronie http://serenadadladzieci.pl/zgloszenia/ Spośród propozycji szefowe, na podstawie uzasadnienia, wybiorą po 4 miejsca (z przyporządkowanego sobie regionu), które trafią do dalszego głosowania. Spośród 20 wyłonionych przychodni i szpitali, kąciki zabaw otrzyma 5 placówek, które zdobędą najwięcej głosów.

Na potrzeby głosowania Polskę podzielono na 5 regionów, które reprezentowane są przez następujące szefowe: 

  • centralna część kraju - województwa mazowieckie i łódzkie - przypadła Ani Klajmon, szefowej kuchni restauracji LAS - Lokalna Atrakcja Stolicy na warszawskim Solcu. Jej kuchnia nastawiona jest na lokalność, prostotę i powrót do smaków dzieciństwa, a także filozofię zero waste. Szerokiej publiczności znana z programu TOP Chef. Pochodzi ze Śląska, obecnie mieszka i pracuje w Warszawie. Jest mamą trójki dzieci: Jasia, Julii i Weroniki,
  • za wschodnią część Polski - województwa podlaskie i warmińsko-mazurskie- odpowiedzialna będzie Joanna Jakubiuk - Podlasianka, aktywistka kulinarna i kucharka. Tropi najlepsze produkty lokalne. Gotuje, wałkuje, lepi, kroi i miesza w garnkach codziennie, zawodowo i prywatnie. Propagatorka smaków tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej. Laureatka konkursów kulinarnych, w tym najbardziej dla niej ważnych Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Opracowuje autorskie przepisy i potrawy, współpracuje z branżowymi magazynami o jedzeniu. Niekwestionowana mistrzyni w sztuce pierogarstwa. Zbiera książki kucharskie i ? wałki do ciasta. ZIEMNIAK nie ma dla niej tajemnic. Napisała o nim książkę!
  • północ - województwa pomorskie, zachodnio-pomorskie i kujawsko-pomorskie ? angażować będzie Ewa Malika Szyc-Juchnowicz - szefowa kuchni i właścicielka restauracji MALIKA w Gdyni i Machina Eats&Beats w Gdańsku. Autorka książki ?Przyprawy?. Polka urodzona i wychowana w Algierii. Harmonijnie łącząca kuchnię francuską, w której wyrosła, egzotykę, w której się wychowała, z najlepszymi polskimi produktami. Prywatnie pasjonatka triathlonu i mama trzech córek: Julii, Natalii i Weroniki, a także babcia 3-letniej Nastii,
  • południe - województwa lubelskie, świętokrzyskie, podkarpackie i małopolskie - przypadło Sylwii Stachyrze, właścicielce CookShe by Sylwia Stachyra. Sylwia na swoim koncie ma prowadzenie własnej restauracji, bycie kucharzem dla elitarnych gości na prywatnych, ekskluzywnych jachtach oraz pracę dla Gordona Ramsaya w jego restauracji Savoy Grill w Londynie. Jest zwyciężczynią Top Chef Polska w 2018 r. Obecnie mieszka w Warszawie, gdzie w Akademii Inspiracji Makro pełni rolę Chef Executive. W ramach swojej firmy CookShe by Sylwia Stachyra w całej Polsce prowadzi szkolenia dla kucharzy oraz warsztaty dla amatorów oraz pomoga  restauracjom w rozwoju i szkoleniu kucharzy. Tuż przed rozpoczęciem akcji Serenada dla dzieci została mamą,
  • zachód - województwa lubuskie, opolskie, śląskie, wielkopolskie i dolnośląskie - to rejon, za który odpowiedzialna jest Beata Śniechowska, szefowa kuchni w restauracji Młoda Polska Bistro i Pianino we Wrocławiu. Młoda, energiczna, z głową pełną pomysłów. Nie boi się kulinarnych eksperymentów. Zwyciężczyni 2. edycji programu MasterChef Polska, przed programem skoncentrowana głównie na rozwoju swojej kariery naukowej. Autorka książek kulinarnych ,,Smaki marzeń? i ,,Pyszne poranki?. Gotuje, prowadzi warsztaty kulinarne i eventy gastronomiczne. Prywatnie mama małego Marcela.